Mrvoš i Gajšak nominirani za MIT-ove nagrade

Mrvoš i Gajšak nominirani za MIT-ove nagrade
Antonio Jularić

Nakon što su njihove inovativne ideje prepoznali brojne institucije, tvrtke i javnost, dvojica mladih hrvatskih inovatora zaslužila su novo veliko priznanje. Naime, Ivan Mrvoš i Albert Gajšak nominirani su za MIT-ovu nagradu Innovators Under 35.

Ivan Mrvoš još je uvijek student, ali je ujedno i osnivač te direktor tvrtke Include koja stoji iza projekta pametnih klupa nazvanih Steora. On se na Facebooku pohvalio kako mu je ovih dana stigla nominacija za Innovators Under 35 Europe nagradu.

Albert Gajšak 20-godišnji je Karlovčanin koji je za svoju MAKERbuino konzolu pobrao brojne pohvale i nagrade. Ispostavilo se kako je i on nominiran za istu nagradu, ali je u prvi mah pomislio kako je riječ o kakvoj prijevari. Javio se komentarom na Mrvoševu objavu u kojoj je podijelio sliku nominacije.

Inicijativa za spomenutu nagradu postoji od 1999. godine. Pokrenuo ju je časopis MIT Technology Review, a nagrade se dodjeljuju inovativnim pojedincima u područjima biotehnologije i medicine, energetike i održivosti, nanotehnologije i materijala, softvera te umjetne inteligencije i robotike. Svake godine 35 mladih ljudi iz cijelog svijeta istaknuti su kao vizionari i pioniri u svom području, a od 2010. postoje i regionalne verzije za Latinsku Ameriku, Europu, Kinu, Indiju te Jugoistočnu Aziju i Oceaniju.