Mobilni telefoni kao inteligentni strojevi

Mobilni telefoni kao inteligentni strojevi

Koja je budućnost mobilnih telefona; umjetna inteligencija (AI), nove i bolje kamere, Full HD ili 4K ekrani? Odgovor je vrlo jednostavan - sve navedeno. Razgovarali smo o budućnosti mobilnih telefona s Matejem Podobnikom, direktorom komunikacija u CEE&Nordic regionalnom odjelu Huawei.

U Huaweiju vjerujemo da inovacije na području umjetne inteligencije trebaju pružiti odgovore na sve probleme koje su potrošači isticali godinama - usporavanje mobilnih telefona s obzirom na zastarjelost modela, potreba za boljom kvalitetom fotografija i kratak životni vijek baterije“, navodi Podobnik.

Novi pametni telefoni na tržištu dolaze s AI čipom. Što to znači za korisnike?

Umjetna inteligencija donosi velike promjene u naš svakodnevni život, poslovanje i tehnologiju. Prema IDC-u, AI je na samom rubu sljedeće velike tehnološke revolucije koja će kompletno promijeniti društvo na bolje. IDC pretpostavlja da će pametni telefoni s umjetnom inteligencijom biti najkorisniji zbog aplikacija i sadržaja kao što su na primjer virtualni digitalni pomoćnici, proširena stvarnost, dobrobit i zdravstvena skrb te kamera

Kad smo već kod kamera, samo pogledajte naš posljednji izum, Huawei Mate 10 Pro. Naš ''inteligentni stroj'' kako ga mi volimo zvati, opremljen je Kirin 970 procesorom - sustavom koji se bazira na arhitekturi neuralne mreže te je prilagođen da podupire umjetnu inteligenciju. Svojom AI fotografijom, pomaže čak i ljudima poput mene koji su bespomoćni kad dođe do fotografiranja pametnim telefonom, kako bismo ulovili ''profesionalne'' fotografije. To postiže s AI Real-Time Scene opcijom i prepoznavanjem objekta, koja automatski odabire postavke kamere s obzirom na objekt i mjesto. Ali kamera nije jedini segment kojim upravlja umjetna inteligencija. AI pokreće bateriju te namješta da baterija traje čak do 2 dana. AI pokreće brzinu koja omogućuje mobitelima koji su brzi na početku svog životnog vijeka, da ostanu brzi čak i nakon 18 mjeseci uporabe te omogućuje bolju kvalitetu poziva. To su samo neke od postavki na koje smo iznimno ponosni, a AI već igra značajnu ulogu u našem Mate 10 Pro-u.

U Huaweiju, mi vjerujemo da u inovacijama na području umjetne inteligecnije treba pružiti rješenje svih problema korisnika kroz godine - usporavanje rada pametnih telefona kroz vrijeme, potreba za boljom kvalitetom fotografija i kratkim životnim vijekom baterije. To su pitanja na koja dnevno pokušava odgovoriti gotovo 80.000 Huawei zaposlenika iz odjela za istraživanje i razvoj, a svoje odgovore traže na dnevnoj bazi. Upravo su pitanja potrošača ono što nas gura da stvaramo još više, s našim korisnicima na umu.

Trenutno su AI čipovi prisutni samo u flagship modelima mobilnih telefona iz Huawei-a i Apple-a.  Što mislite, kada će se moći pronaći i u jeftinijim mobilnim telefonima?

Nakon desetljeća učenja i istraživanja, AI ulazi u posve novo razdoblje. Istraživanje umjetne inteligencije proširilo se na sektore poput obrade jezika, prepoznavanja uzoraka, prepoznavanja slika, dubinske analize podataka, strojnog učenja, tehnologije pametnog sučelja i pametne obrade informacija. Neke industrije misle da će za 10 do 15 godina AI biti jednaka prosječnoj ljudskoj inteligenciji. Ali, trenutne aplikacije na pametnim telefonima koje pokreće AI, već su veliko otkriće i korak naprijed. Pretpostavljamo da će se za 2 ili 3 godine razviti i AI ekologija te da će praktične AI aplikacije biti popularnije.

IDC predviđa da će do 2021. godine više od 60% svjetske populacije posjedovati pametni telefon. To je najbolje prihvaćen elektronski uređaj od strane korisnika te je upravo zato najbolja platforma za masivno prihvaćanje umjetne inteligencije. Zahvaljujući AI, nastat će nove napredne aplikacije.

Uz namjenske AI čipove, mobilni telefoni će prepoznati korisnike te će tako dostavljati automatske, personalizirane usluge i iskustva. IDC kaže da će mogućnosti AI, od manje zahtjevnih algoritama strojnog učenja (npr. predvidljiv tekst, automatski unos podataka iz emaila u kalendar) do namjenskih AI setova čipova i naprednih umjetnih neuralnih mreža dubokog učenja (npr. prepoznavanje ljudi i ostalih elemenata na fotografiji), biti dostupne u većini pametnih telefona koji će se prodavati u sljedećih nekoliko godina.

U budućnosti, možemo li očekivati da će AI čipovi biti prisutni i u tabletima, ali i u nosivim uređajima i kompjutorima bez obzira na to radi li se o stolnom računalu ili laptopu? Kada smatrate da će doći do tih promjena?

Generalno, AI je i dalje u svojoj početnoj fazi, ali ćemo vjerojatno uskoro vidjeti ovaj razvoj kako ubrzava i pokazuje svoju vrijednost u svim sektorima. Trenutno treba razmotriti brojne tehničke probleme i to Huaweiju daje prilike kao i izazove. Novi razvoj u AI zahtjeva zajednički trud u čitavom lancu vrijednosti, što uključuje desetke milijuna razvojnih inženjera te iskustvo i povratne informacije od stotina milijuna korisnika. Ipak, predviđamo da će sljedećih nekoliko godina donijeti ogroman razvoj AI ekosistema te promjene u industriji.

Kad je Huawei počeo implementirati AI u nove Mate 10 inteligentne telefone, što je bio glavni cilj za tu veliku promjenu, s obzirom na to da je Mate 10 prvi Huawei telefon s čipom umjetne inteligencije?

Kao što sam rekao i prije, u današnje vrijeme, naši korisnici posvećuju mnogo pažnje brzoj izvedbi pametnog telefona, dugom životnom vijeku baterije, kompaktnom dizajnu i brojnim drugim stavkama. U Huaweiju, mi smo jako posvećeni ostvarivanju potreba naših korisnika kroz inovaciju. Kako bismo ostvarili ta očekivanja, ulažemo mnogo truda u istraživanje i razvoj koji će promijeniti industriju i te postati lider u inovacijama. Samo kao primjer: ulaganjem od 45 milijardi u odjel za istraživanje i razvoj  u posljednjih 10 godina, Huawei je rangiran kao deveti u Global R&D investment za 2016. godinu.

Kirin 970 na našem Mate 10 Pro inteligentnom telefonu prvi je svjetski procesor umjetne inteligencije za pametne telefone. Tako slijedimo mobilnu strategiju umjetne inteligencije koja koristi snažna Cloud programska rješenja i baze podataka, kao i mogućnost da procesuira informacije na telefonu brzo, personalizirano i privatno. Zahvaljujući tome ga podaci nikad ne napuštaju. Mobilna AI (AI na telefonu + AI na Cloudu) omogućava pametnim telefonima da se prebace u inteligentne kroz end-to-end mogućnosti koje podupiru koordinirani razvoj čipova, uređaja i Clouda. Dok smo radili na AI, glavni cilj bio je omogućiti znatno bolje korisničko iskustvo. AI je također sposobna kompletno utjecati na mogućnosti i vrijednost telefona, dok istodobno maksimalno koristi ogromne količine informacija, usluga i snažne računalne sposobnosti kroz velike podatke i Cloud. Kroz intenzivno povezivanje pametnih telefona s Cloudom i velikim podatcima, vjerujemo da će AI u telefonima nastaviti unaprjeđivati inteligencijsku evoluciju uređaja.