MIT izumio robota koji može 3D printati zgradu

MIT izumio robota koji može 3D printati zgradu
Screenshot / Youtube

Na prestižnom američkom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) izumljen je robot koji u jednom potezu može načiniti poveće osnovne trodimenzionalne strukuture. Naravno, uz pomoć 3D pisača. I ne samo tog.

Kompletan sustav sadrži vozilo s velikom robotskom rukom, a na njenom kraju je još jedna manja i preciznija ruka koja obavlja osjetljivije operacije, ali uz to i posebnim sprejem "šprica" beton te izolacijske materijale. Najbolje od svega jest što je zahvaljujući dvjema robotskim rukama i vozilu na kojima su pričvršćene, ovaj stroj iznimno mobilan, a uz to je i samodostatan.

Mogućnosti koje ima već u ovoj testnoj fazi ostavljaju bez daha jer stroj, robot, kako god ga netko želi nazvati, izgradio je kupolu sa zidovima dužine 15 metara i visine 3,65 metara za samo 14 sati. Ne treba posebno naglašavati koliko to može pomoći građevinskom sektoru. Višestruko bi ubrzalo osnove izgradnje svake građevine, koje bi bile ujedno preciznije i sigurnije nego što su uz sad postojeću tehnologiju.

Naravno, još se uvijek ne zna kad će testovi završiti i kad bi se moglo početi razmišljati o komercijalnoj uporabi nečeg ovakvog, ali sigurno ćemo morati pričekati još koju godinu. Jer, 3D tehnologija vezana uz pisače još je podosta nerazvijena i iznimno skupa, baš kao i materijal koji se koristi u te svrhe.

Samim time, jedan ovakav stroj i silan materijal koji se utroši da bi se izgradili objekti kao ovaj prikazan na video snimci, sigurno iziskuju desetke tisuće dolara troška, ako ne i stotine tisuća... Ali, čak i po tim cijenama velike bi ga se građevinske kompanije željele domoći iste sekunde kad bi mogle, u to nema sumnje.