Mireo svoj navigacijski softver prodao u Dubai

Mireo svoj navigacijski softver prodao u Dubai
Dražen Tomić

Hrvatska softverska tvrtka Mireo, poznata po svojim sustavima GPS navigacije (Genius Maps, Mireo DON’T PANIC), isporučitelj je službenih iPhone i Android navigacija za Dubai, Rijad i Dammam. Jedan od uspješnijih domaćih izvoznika softvera, tvrtka Mireo, ovih je dana naručiteljima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji isporučila tri nova programska rješenja za GPS navigaciju i informacije o stanju u prometu.

“Ponosni smo na činjenicu da smo dobili poslove u snažnoj međunarodnoj konkurenciji. Aplikacije koje smo isporučili i koje ćemo nastaviti usavršavati vrlo su korisne u svakodnevnom kretanju gradom iz vrlo praktičnog razloga - vozači točno znaju kojim putem je najbolje ići, jer imaju informaciju o privremenim regulacijama prometa i stanju prometa u stvarnom vremenu. Veliki grad često znači i velike gužve - naše rješenje neće spriječiti prometne gužve, ali će ih sigurno smanjiti. Najvažnije: naša će rješenja spriječiti neplanirano gubljenje vremena velikom broju ljudi“, ističe Leonardo Siladić predsjednik uprave Mirea.

Prema njegovim riječima aplikacija su besplatne te su najpotpuniji izvor kartografskih podataka s informacijama o POI-jima čini ih korisnima i strancima. To što su se odmah po objavi našle među najpopularnijima u trgovinama aplikacijama (Apple App Store, Google Play) dovoljno govori koliko su dobrodošle, ističe Siladić i dodaje da Smart City - Pametni grad je kompleksni projekt, a ove su aplikacije vrlo važan dio tog projekta. Bilo bi dobro razmisliti o sličnim projektima i u Hrvatskoj, zaključuje Siladić.

Vlasti u Dubaiju, Rijadu i Dammamu, u nastojanju da svojim građanima i posjetiteljima omoguće izbjegavanje prometnih gužvi i lakše snalaženje u tim velikim gradovima, odlučile su se na rješenje zasnovano na GPS navigaciji Genius Maps. Genius Maps besplatna je navigacija dostupna i hrvatskim korisnicima na Apple App Store i Google Play.

Tako će svim korisnicima iPhone i Android telefona u Emiratima i Saudijskoj Arabiji biti dostupna besplatna navigacija s najnovijim kartografskim podacima i ažurnim informacijama o stanju prometa. To je posebno značajno u Rijadu i Dubaiju, s obzirom na intenzivne građevinske radove, zbog kojih se često mijenja prometna regulacija, što uzrokuje gužve u prometu.

Navigacija RTA Smart Drive za Dubai dio je ambicioznog projekta Smart City u sklopu priprema za EXPO 2020. “Vjerujemo kako će RTA Smart Drive biti pouzdaniji od Google Maps, jer koristi podatke dobivene od policije i ostalih javnih službi. Koriste se i podaci o planiranim radovima i predviđenim obilaznim cestama, o prometnim nesrećama i dojave od taksista“, ističe Ahmad Hashem Behroozian, direktor Dubai RTA agencije.

“Ove su aplikacije zasnovane na našoj platformi Genius Maps. Radi se o rješenju u cijelosti razvijenom u Hrvatskoj i našem najboljem navigacijskom sustavu. Arhitektura našeg softverskog rješenja omogućila je brzu prilagodbu sustava na arapski jezik i, što je posebno značajno, korištenje mjesnih informacija o stanju u prometu. Brzina isporuke uz strogo ispunjavanje svih zahtjeva bile su ključne za dobivanje ovog posla“, pojašnjava Ivica Siladić član uprave Mirea zadužen za razvoj i istraživanje.