Mikronis obilježava 15 godina postojanja

Mikronis obilježava 15 godina postojanja

U proljeće 2001. godine, kada je osnovan Mikronis, stolna računala bila su u ogromnoj većini. Prijenosna računala činila su skupu egzotiku, a to su bili jedini mobilni uređaji na kojima se nešto moglo raditi - tableta još nije bilo, a mobiteli su bili, blago rečeno, prilično glupi. U Hrvatskoj je tada vladao još veći cjenovni jaz između stolnih i prijenosnih računala.

„U takvim okolnostima, pokretanje tvrtke specijalizirane za prodaju brand name računala vodećih svjetskih proizvođača, s naglaskom na prijenosnike, bio je odista hrabar potez. Ali, prije svega dalekovidan. Tada je prosječni brand name laptop koštao oko dvadeset tisuća kuna, i mnogi su govorili „a kome ćete to prodavati“ , „nema šanse da uspijete u poslu“, „pa tko bi kupio laptop za doma“...  Ali, bilo je i takvih „čudaka“. Te „davne“ 2001. godine počelo je vrijeme „kartičara“ i obročne kupnje računala na rate, a sve više korisnika željelo je mobilna računala bez obzira na cijenu“, ističu u Mikronisu.

"Cijene su padale kako je potražnja rasla, a pokazalo se da je Mikronis pogodio trend, negdje oko 2008. godine prodaja prijenosnih računala je nadmašila prodaju stolnih PC-a u čitavom svijetu. Mikronis je u to doba iz godine u godinu ostvarivao rast prodaje od nekih 30-40% - u današnje vrijeme takvo što djeluje kao „nemoguća misija“. Ali Mikronis nije stao na uživanju plodovima svog „proročanstva“ nego je krenuo korak dalje uvidjevši kako prodaja raste, kroz specijaliziranu tvrtku Zel-cos počeli su servisirati prijenosna računala, u jamstvu i nakon jamstva. Prepoznali su naime kako se prijenosna računala kvare više nego stolna - već zbog toga što se stalno i posvuda prenose, te dolazi do udaraca i padova od kojih bi najčešće stradavali tvrdi diskovi. Osim mehaničkih problema, prijenosna računala zbog prenošenja pate od promjena vremenskih uvjeta, posebice zimi kad zbog čestih izmjena toplo-hladno dolazi do kondenzacije vlage koja pak kritično utječe na rad praktično svih komponenata laptopa", pojašnjavaju u Mikronisu.

Kako je rastao, Mikronis je mijenjao lokacije poslovanja. Glavna poslovnica se danas nalazi u Novoj cesti, ondje je i trgovina s najvećim izborom izloženih prijenosnih računala u Hrvatskoj: preko 300 različitih modela na jednom mjestu. Osim velikog izbora, ovo je omiljeno odredište kupaca i zbog stručnog i educiranog osoblja koje jako dobro poznaje računala i opremu koju prodaje, i u stanju je pomoći i savjetovati kupce kako da odaberu ono što im najviše odgovara, kazuju u Mikronisu.

Uz prijenosna računala, po čijoj je ponudi Mikronis oduvijek bio prepoznatljiv, te uz „pametne“ mobitele koji su posljednjih godina sve traženiji, ponuda je proširena i vlastitom linijom računala Avenio, koja se sastavljaju u Hrvatskoj od probranih komponenti i ekstenzivno testiraju kako bi bila što pouzdanija i kvalitetnija. Sva iskustva i stečeno znanje u radu sa brand name računalima prenesena su na Avenio računala koja po svim testovima stoje uz bok onima s „imenom“, ali uz niže cijene.

Mikronisove visoke standarde kvalitete prepoznala je renomirana svjetska računalna kompanija Hewlett-Packard te mu je ukazala povjerenje da ju predstavlja kroz HP brand store kojeg su zajedno otvorili 2010. u zagrebačkom trgovačkom centru Arena. To je bio prvi concept store te vrste u ovom dijelu Europe, a pokazao se izuzetno uspješnim te i danas, šest godina nakon otvaranja, bilježi nabolje prodajne rezultate u regiji.

Godinu dana kasnije, 2011. u Zagrebu je otvoren i prvi Lenovo exclusive store u ovim krajevima. Kako se Lenovo u gotovo svim segmentima prodaje osobnih računala i srodnih uređaja utrkuje i izmjenjuje s HP-om, možemo konstatirati kako Mikronis u Hrvatskoj drži trgovine dviju najjačih svjetskih računalnih kompanija i uživa njihovo puno povjerenje - jer, drži i njihov ovlašteni servis te kroz sestrinsku tvrtku Zel-cos. Sinergije između te dvije tvrtke se ogleda i kroz Mikronisov helpdesk, korisničku službu koja je besplatna za sve Mikronisove kupce a koja se oslanja na stručno znanje i 25 godina iskustva Zel-cosovih servisera, kroz čije ruke mjesečno prolazi i do 15.000 komada računala i računalne opreme.

Mikronis trenutno raspolaže sa 5 maloprodajnih prostora u Zagrebu koji su uređeni po najmodernijim svjetskim standardima koje nalažu principali sa kojima posluje. Uz njih, u Novom Zagrebu je i veliko i moderno organizirano centralno skladište koje je „na dohvat ruke“: na njemu su svi, pa i najskuplji modeli - za razliku od drugih trgovaca koji ne žele držati robu „na lageru“, pa na mnoge, posebice one skuplje modele, računala treba dulje čekati na isporuku, zaključuju u Mikronisu.