Microsoftov Windows 10 pod povećalom EU zbog narušavanja privatnosti korisnika

Microsoftov Windows 10 pod povećalom EU zbog narušavanja privatnosti korisnika
Fotolia

Europska unija poznata je po tome što ne dopušta tehnološkim kompanijama, ali ni bilo kome drugome, narušavanje privatnosti onih koji se koriste njihovim uslugama i proizvodima. Uvjerili su se u to u Googleu, Amazonu, Facebooku, Twitter u i Microsoftu, koji je sa svojim Windows 10 operativnim sustavom pod povećalom.

Naime, "desetka" je postavljena na taj način da "u pozadini" čini mnogo stvari na koje korisnik ne može utjecati i usput šalje podatke o svemu čime se korisnik služi prilikom rada na uređaju koji koristi taj operativni sustav. Iako je Microsoft učinio sve to podosta transparentnijim, svejedno se mora dodatno očitovati pred tijelima EU.

Konkretno, čak i ako namjestimo u postavkama opciju da se zaštiti privatnost i da se ne šalju nikakvi podaci o našoj aktivnosti, to se svejedno događa. Čak i ako se isključe tražilica Bing i opcije koje nudi Cortana, svejedno se podaci korisnika šalju Microsoftu. Riječ je o ne toliko bitnim podacima, koji se tiču Internet aktivnosti i činjenice da su neke opcije isključene, ali svejedno se šalju podaci iako korisnik to nije želio.

I tu zapravo leži problem jer te informacije odlaze u cloud, odnosno OneDrive, ali i na nepoznatu lokaciju na mreži. Sve to s identifikacijskim brojem korisnika, što već nije bezazleno. Kao da za Microsoft nije dovoljno što su kao osnovne postavke namjestili da baš sve korisnicima bude uključeno, od lokacije, dijeljenja informacija, tražilice, raznih vijesti i čega sve ne, jer uistinu je mnogo posla da bi se sve ono što je na "ON" namjestilo na "OFF".

Naravno, oni manje upućeni neće uklanjati sve te opcije koje dolaze same po sebi na to upravo Microsoft računa, što je pomalo podlo i svjesno je učinjeno kako bi se ušlo u privatnost korisnika, čime se ona narušava i to je razlog zašto se EU odlučila reagirati.

Sad je Microsoft na potezu i neće moći ignorirati EU kao zajednicu iz koje su još početkom prošle godine stigla upozorenja o svim sumnjivim aktivnostima vezanima uz Windows 10.