Microsoftov izbor novog izvršnog direktora bliži se kraju

Microsoftov izbor novog izvršnog direktora bliži se kraju

Microsoftov upravni odbor izvijestio je da se potraga za novim izvršnim direktorom bliži svome kraju, naglasivši da novi izvršni direktor neće biti imenovan prije početka 2014 godine. Član Microsoftovog upravnog odbora John W. Thompson navodi da je tvrtka početni popis s više od 100 potencijalnih kandidata za mjesto izvršnog direktora, suzila na samo njih 20.

Thompson je u svome priopćenju također naveo, da je on kao predsjedatelj odbora vrlo zadovoljan s ostvarenim napretkom, te da je odbor potrazi pristupio na promišljen način koji dioničari, kupci, partneri i zaposlenici očekuju i zaslužuju.

Na sastanku dioničara u studenom, predsjednik Microsofta Bill Gates je istaknuo da je ovo vrlo složena funkcija, koja uključuje kompleksan poslovni model i zahtjeva sposobnost u vođenju visoke tehničke organizacije i rad s vrhunskim tehničkim talentima.

Thompson ističe da je Microsoft imao samo dva izvršna direktora u svojoj 38-godišnjoj povijesti. Najnoviji izvršni direktor je Steve Ballmer, koji je u kolovozu objavio da će s ove funkcije odstupiti u roku od 12 mjeseci. Nedavne špekulacije i glasine ukazivale su na Fordovog Alana Mulallya kao potencijalnog kandidata za tu ulogu, međutim on je potvrdio svoj ostanak u Fordu do kraja 2014 godine. Još jedan od potencijalnih kandidata je Nokijin Stephen Elop, koji bi kako navode neki izvori, mogao prodati Xbox i Bing odjele ako zasjedne na mjesto izvršnog direktora.

Prije samo nekoliko tjedana, više od desetak tehnoloških lidera iz Silicijske doline, kao i nekoliko rukovodećih ljudi iz Microsofta, je potvrdilo da na mjestu izvršnog direktora žele vidjeti Tonya Batesa, trenutnog tvrtkinog izvršnog potpredsjednika koji je odgovoran za razvoj poslovanja i strategije.

Izvori tvrde da je njegovo prethodno iskustvo iz tvrtke Cisco veliki plus, jer je u to vrijeme upravljao s više od 12 000 zaposlenika diljem svijeta i bio odgovoran za više od 20 milijardi dolara prihoda. Bates je također bio zadužen za složeno umrežavanje proizvoda, iako on nema diplomu iz tehničkog područja, ali trenutno drži mnoge patente koji se odnose na to područje.

Izvršni direktor eBay -a John Donahoe i bivši CEO VMwarea Paul Maritz, otpali su s popisa kandidata, dok se na listi potencijalnih kandidata još uvijek nalaze Microsoftova direktorica cloud poslovanja Satya Nadella, kao i Tony Bates i Stephen Elop. Na popisu kandidata više se ne nalazi i Steve Mollenkopf, koji je preuzeo ulogu izvršnog direktora Qualcomma.