Microsoft: Zaštita na Windows 10 toliko je dobra da može odbiti čak i „zero day“ prijetnje

Microsoft: Zaštita na Windows 10 toliko je dobra da može odbiti čak i „zero day“ prijetnje

Stručnjaci iz Microsofta otkrili su da dvije „zero day“ prijetnje iz studenog nemaju nikakvog efekta na sustavima koje pokreće Windows 10 Anniversary Update. To je ozbiljan pokazatelj stupnja sigurnosti jer dokazuju napredak i uklanjaju sve one predrasude o Microsoftovoj zaštiti.

Inače, "zero day" ranjivost pojam označava sigurnosni propust u softveru, bilo da je riječ o internetskom pregledniku, aplikaciji ili operativnom sustavu, koji je još uvijek nepoznat proizvođaču tog softvera, ali i proizvođačima antivirusnih alata. Automatski, aktivira se "zero day" prijetnja, koja iskorištava takvu, do tog trenutka nepoznatu, sigurnosnu ranjivost. Rezultat je jasan.

Zaštita je trebala pomoći protiv CVE-2016-7255, "zero day" prijetnje kojom su hakeri iz Fancy Bear napali američke organizacije i institucije u listopadu prošle godine, kao i protiv CVE-2016-7256, koja je imala mete u Južnoj Koreji. No, nakon što su postavili zaštitu i testirali sve zajedno, stručnjaci iz Windows Defendera u Microsoftu shvatili su da bi te "zero day" prijetnje bile bespomoćne u Windows 10 Anniversary Update.

Nažalost, starije verzije operativnog sustava i dalje su bile na vjetrometini, ali zanimljivo je da čak bez ikakvih nadopuna po pitanju zaštite Microsoftov operativni sustav uspio bi se othrvati prijetnjama.

"Vidjeli smo kako sustav za ublažavanje i uklanjanje prijetnji u Windows 10 Anniversary Update funkcionira kad se suočava s konkretnim i dotad nepoznatim problemom. Uspio je "zero day" prijetnje neutralizirati u potpunosti jer je "pročitao" tehniku kojom se pokušalo kompromitirati sustav te je djelovalo "na licu mjesta, kazali su u Windows Defenderu.

Dodali su i da je tako sa svim ostalim prijetnjama, što znači da je zapravo Windows 10 postao sjajna obrana protiv dosad nepoznatih napada. Naravno, tako nešto treba konkretnije provjeriti u praksi, ali svakako mijenja percepciju o samom Microsoftu i njegovoj zaštiti...