Microsoft svim silama pokušava pogurati nadogradnju na Windows 10

Microsoft svim silama pokušava pogurati nadogradnju na Windows 10
Antonio Jularić

Windows 10 operativni sustav je trenutno na oko 200 milijuna uređaja diljem svijeta i Microsoft može biti zadovoljan time jer dostigli su petinu svog cilja od milijardu uređaja do 2018. godine za šest mjeseci, odnosno tri mjeseca prije nego su prognoze predviđale. Umjesto da slave, u Microsoftu su krenuli sa žešćom kampanjom i sad nam doslovno guraju novi operativni sustav „pod nos“.

Prije je za Windows 7 i Windows 8/8.1 korisnike u desnom donjem kutu pisalo "neobavezna nadogradnja" (eng., optional), a sad piše "preporučena" (eng., recommended), što je velika razlika i korak u jednom podosta agresivnijem smjeru. Svjesni da je ostalo još manje od pola godine do isteka roka za besplatno preuzimanje novog operativnog sustava, u Microsoftu su odlučili krenuti agresivnije u lov na one malo tvrdoglavije, ali svejedno nespremne odbaciti besplatnu ponudu koja im se nudi na pladnju.

No sve je to legitiman način i za Microsoft potreban jer što više privatnih korisnika pređe na Windows 10, to će prije i poslovni korisnici krenuti u tom smjeru. Naime, trenutno ih sve desetak milijuna ima ovaj operativni sustav jer za njih nije besplatan, a preostalih oko 190 milijuna su privatni korisnici. Oni čine 11,85 posto udjela na tržištu te su s početkom veljače napokon prestigli XP (11,42 posto) i Windows 8.1 (10,4 posto), što je velik uspjeh. Nažalost po planove Microsofta, "sedmica" je na 52,47 posto udjela na svjetskom tržištu.

Ako pak ne želite biti dio tog udjela koje ima "desetka", isključite automatsko ažuriranje vašeg operativnog sustava jer u suprotnom biste mogli slučajno preuzeti Windows 10 i nakon toga će tek postati dosadno s obavijestima i agresijom da se "prebacite". Jer, kad sami birate ažuriranja tad možete jednostavno ukloniti kvačicu s opcije nadogradnje na "desetku" i mirni ste, imate stvari u svojim rukama.