Microsoft: Sigurnost Windows 7 nije više na nivou

Microsoft: Sigurnost Windows 7 nije više na nivou
Microsoft

Microsoft je objavio podsjetnik vezan uz održavanje operativnih sustava i pojedinih servera, a tiču se korisnika Windowsa 7, koji još uvijek drže primat po pitanju popularnosti nakon što je Windows XP otišao u prošlost, a Windows 10 se nije nametnuo kako se očekivalo. Ukratko, 14. siječanj 2020. i dalje ostaje kao rok, a podsjetnik je ovdje samo da pokaže koliko brzo ide vrijeme.

Zna se da ova megakompanija ima "šablonu" pa kad puste neki proizvod na tržište pet godina daju potpunu podršku za njega i ona je u pravilu besplatna. Nakon tog perioda obično daju još pet godina osnovne podrške, koja uključuje zaštitu, ali sve ostalo korisnici moraju platiti ili ugovoriti na neki drugi način povezan s licenciranjem korištenog proizvoda. Na tu temu se, kao i svake godine u ovo vrijeme, Microsoft oglasio.

"Korisnicima preporučamo da preuzmu Service Pack za svaki od proizvoda za koji je to omogućeno, poručili su iz Microsofta i naglasili da na njihovim stranicama mogu naći sve potrebne informacije, kao i linkove za preuzimanje.

I čini se kao da vrijeme baš leti jer Windows 7 mnogi još doživljavaju kao novi proizvod, a zapravo mu je "istekao rok" još prije više od dvije godine. Ipak je riječ o osam godina starom operativnom sustavu.

Dakle, 13. siječnja 2015. godine prestala se davati potpuna podrška za sve inačice Windowsa 7 (uključila je Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate i Starter), a produžena podrška traje će do 14. siječnja 2020., tako da su korisnici po pitanju dobivanja sigurnosnih zakrpa "pokriveni". Možda se rokovi pomaknu jer treba uzeti u obzir popularnost "sedmice", ali trenutno nema vijesti o tome i čini se da neće ni biti jer potrebe za to nema.

Osim Windows 7, potpora prestaje na isti dan i za Windows Server 2008, kao i Windows Server 2003. Stoga Microsoft preporuča korisnicima prelazak na Windows Server 2012 što prije jer prosječno "preseljenje" traje 200 dana. Privatnim korisnicima se pak predlaže prelazak na Windows 10, koji je nešto potpuno drugačije, univerzalnije i s podrškom "uživo".