Microsoft se hvali brzinom, stabilnošću i originalnosti Windows 10

Microsoft se hvali brzinom, stabilnošću i originalnosti Windows 10
Screenshot / Antonio Jularić

Microsoft se pohvalio uspjehom Windows 10 operativnog sustava, ali i naveo da su razlozi za to u činjenici što je on toliko dobar, brz, stabilan, originalan... Navodi se i da pospješuje performanse uređaja, troši manje energije od bilo kojeg konkurentskog operativnog sustava, kao i od bilo kojeg svog prethodnika.

Također, povod samohvali nije bezrazložan, Microsoft se kroz sljedećih nekoliko tjedana priprema pustiti velike jesensku nadopunu (Fall Creators Update) "desetke" pa korisnicima skreće pozornost na sve prednosti koje imaju, čime ih želi zadržati uz sebe, ali možda i pridobiti kojeg novog, željnog da ode korak naprijed.

Uz to, nova nadopuna bit će kao i ona posljednja u travnju pod nazivom Creators Update. Dakle, odvijat će se sporije no sve one kroz 2015. ili 2016. A samim time odvijat će se i bitno manje nasilno ili agresivno, čime se zapravo daje do znanja kako su sve kritike saslušane i uvažene pa korisnici neće imati problema sa svime što je Microsoft izvodio kad je htio na sve moguće načine doći do znatnijeg broja korisnika Windows 10 operativnog sustava.

Primjerice, travanjska nadopuna trenutno se nalazi na oko 85 posto Windows 10 uređaja, što dovoljno potvrđuje koliko u Microsoftu sporije i opreznije donose novitete korisnicima. Taj način pali, povjerenje se pridobilo, a kritike jednostavno iščeznule, što je poprilično osvježavajuće i u ovim trenucima kad se mnoge kompanije dvoume nastaviti li s Windows 7 do posljednjeg trenutka ili preći s 2018. na "desetku", povjerenje i izostanak kritika jako su bitni.

Ali, osim bolje usmjerenog pružanja noviteta, Windows 10 ima uistinu odlike koje treba istaknuti. Stabilnost drivera bolja je za 39 posto otkako je stigao Creators Update, podizanje sustava brže je za 13 posto, a otključavanje uređaja uz skeniranje lica brže je za 30 posto. Edge internetski preglednik pak je brži za 53 posto. Korisnicima prijenosnih računala značajan je podatak da baterija traje od 2,5 do pet posto duže, a ukoliko koriste za surfanje isključivo Edge, tad traje 17 posto duže.

Microsoft se pripremio i s "desetkom" djeluje svježe, novije, drugačije... Nadajmo se da to nije samo privremeno stanje i da je kompanija napravil potreban pozitivan zaokret, u smjeru koji korisnike ostavlja zadovoljnijima.