Microsoft priznao da više neće razvijati mobilnu verziju Windowsa

Microsoft priznao da više neće razvijati mobilnu verziju Windowsa
Microsoft

Joe Belfiore iz Microsofta u seriji objava na Twitteru potvrdio je ono o čemu se već neko vrijeme nagađa - više se neće razvijati softver i hardver za Windows Mobile platformu. Malobrojni fanovi tog operativnog sustava potajno su se nadali da još ima nade za novitete, ali sada su i (polu)formalno saznali kako se njihove želje neće ostvariti.

Belfiore je u svojim objavama obznanio kako će se i dalje nastaviti podrška za platformu u vidu ispravljanja pogrešaka i sigurnosnih nadogradnji, ali da nova rješenja više nisu u fokusu. Još tijekom objava vezanih uz najnoviji veliki update Windows 10 platforme postalo je jasno da Windows Mobile nije u fokusu, a sada je jasno da će se on prebaciti u takozvani "feature 2" program te da nikakvih noviteta više neće biti.

Mobilni Windowsi realno su 'mrtvi' već godinu dana, premda Microsoft to nikada nije javno obznanio. Nakon što su prodali poslovanje s pametnim telefonima i otpustili velik broj radnika svima je postalo jasno, unatoč izostanku službene vijesti, da mobilni OS više nije u fokusu kompanije. Tijekom nedavne konferencije 'Build and Inspire', generalni direktor Satya Nadella nije koristio slogan 'mobile-first, cloud-first' nego se fokusirao na ono što je opisao kao 'intelligent cloud' i 'intelligent edge'. Novi fokus znači da Microsoft sada radi na razvoju rješenja za više platformi i tehnologija u oblaku koje ne moraju nužno dolaziti iz kompanije.

Belfiore je napisao da je prešao na Android, baš kao što je to nedavno objavio i osnivač tvrtke Bill Gates, te da će Microsoft dati podršku korisnicima mobilnih Windowsa 10 koji žele koristiti Android ili iOS na njihovim telefonima. Unatoč nekim izvrsnim rješenjima koje su razvili za korisnike, u Microsoftu su imali veliki problem s brojem dostupnih programa i činjenici da programeri nisu bili voljni razvijati rješenja za njihovu platformu. Belfiore je istaknuo da su pokušali sve kako bi pridobili programere da rade za Windows Mobile, čak su ih i plaćali te im razvijali aplikacije, ali su tvrtke dale do znanja kako je broj korisnika bio premali da bi im se to isplatilo.