Microsoft ponovno podigao cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu

Microsoft ponovno podigao cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu
Ilustracija

Microsoft je ponovno podigao cijene dijela svojih proizvoda u Ujedinjenom kraljevstvu zahvaljujući padu vrijednosti funte za koji je najzaslužniji Brexit. Ta je kompanija još jedna u nizu tehnoloških tvrtki koja će gubitak zbog tečajnih razlika prevaliti na leđa potrošača.

Microsoft je objavio kako će podići cijene svog softvera i prijenosnih računala. Ilustracije radi, cijena Surface Booka na početku prodaje, u veljači prošle godine, je bila 1300 funti da bi početkom 2017. pala na 1000 funti u sklopu globalnog sniženja cijena na taj model. No sada će, nakon najavljenog poskupljenja, cijena biti 1450 funti što je za 12 posto više u odnosu na cijenu od prije godinu dana.

Nakon što su Britanci prošlog lipnja izglasali izlazak iz Europske unije funta je pala u odnosu na američki dolar za 16 posto. Zahvaljujući tome uvoz robe u državu je značajno poskupio te je anulirao zaradu kada se profit iz funti preračunava u druge valute. Početkom ovog tjedna tvrtka Sonos, koja izrađuje bežične zvučnike, također je najavila poskupljenje svojih proizvoda u Ujedinjenom Kraljevstvu dok je, primjerice, Apple krajem prošle godine digao cijene svojih proizvoda za 20 posto.