Microsoft pojednostavio aktivaciju Windows 10

Microsoft pojednostavio aktivaciju Windows 10
Antonio Jularić

Microsoft nudi Windows 10 operativni sustav do 29. srpnja besplatno i nakon toga će svi zainteresirani morati platiti 750 kuna da bi ga imali na svojim računalima, a da proces nadogradnje dodatno olakša, uvrstili su novi alat koji rješava sve trenutno poznate i postojeće probleme vezane uz samu aktivaciju tog novog operativnog sustava.

No, prvo će Activation Troubleshooter biti dostavljen svima koji sudjeluju u Windows Insider programu, a tek nakon toga i ostalim korisnicima, kojih je trenutno oko 300 milijuna diljem svijeta. To je i otprilike 200 milijuna manje nego što je Microsft planirao da će ih biti u ovom trenutku, posebno jer je nakon svega tri tjedna imao sto milijuna korisnika i u prvom mjesecu ove godine njih 200 milijuna.

Možda ovaj alat ponešto pomogne, iako je to teško očekivati iz razloga što je instalacija, kao i aktivacija, i sad iznimno jednostavna, ovime se samo uklanjaju manji problemi oko drivera, posebno kod nešto starijih računala. Jer, dosad se znalo dogoditi da Windows 10 ne bi prepoznao matičnu ploču, procesor, disk ili nešto drugo i korisnici bi sve morali obavljati ručno, što je znalo izazvati glavobolje i instant povratak na stariji operativni sustav, koji je provjereno radio.

Također, ova mogućnost je i dosta zanimljiva jer govori mnogo o Microsoftu. Naime, kritike koje primaju ozbiljne su i teške, a tiču se nasilne ponude Windows 10. I oko toga ništa nisu promijenili, korisnicima se i dalje na svojevrsnu prevaru obavlja nadogradnja operativnog sustava i često to ne mogu spriječiti. Stoga, ovaj alat zvuči kao njihov pokušaj uvjeravanja korisnika da to što ih se tjera na prelazak ne mora biti toliko bolno kako se možda prije činilo.

A jedan od razloga zašto se netko ne želi prebacivati na Windows 10 jest privatnost. Naime, čak i ako namjestimo u postavkama opciju da se zaštiti privatnost i da se ne šalju nikakvi podaci o našoj aktivnosti, to se svejedno događa. Čak i ako se isključe tražilica Bing i opcije koje nudi Cortana, svejedno se podaci korisnika šalju Microsoftu. Riječ je o ne toliko bitnim podacima, koji se tiču Internet aktivnosti i činjenice da su neke opcije isključene, ali svejedno se šalju podaci iako korisnik to nije želio.

Stoga, u Microsoftu se mogu slobodno nastaviti oglušivati na situaciju i nuditi rješenja problema koja to nisu, ali sve im se pritom vraća u brojci korisnika...