Microsoft će konačno početi objavljivati što se nalazi u nadogradnjama za Windows 10

Microsoft će konačno početi objavljivati što se nalazi u nadogradnjama za Windows 10
Screenshot / Antonio Jularić

Microsoft se konačno oglasio i otkriva što se nalazi u tajnim nadopunama Windows 10 operativnog sustava. To je bitno jer u posljednjih skoro pa sedam mjeseci, redovito se nešto preuzima i nadodaje, ali korisnici ne znaju što.

Pomalo je iritirala one koji se jako dobro razumiju u operativne sustave ta činjenica i sad su sasvim sigurno došli na svoje, no treba vidjeti koliko će biti zadovoljni prikazanim kad sve dođe u javnost. Navodi se i da će konstantno nadopunjavati listu i davati uvid u sve što se radi.

Čak su ljudima iz industrije i medijima dali uvid u neke od nadopuna, a ono što se moglo primijetiti jest da se prečesto koriste objašnjenjem da je nešto popravljeno (eng., fixed), ali ne nude uz to konkretnije i potrebnije detalje. Ipak, teško da će to moći s većim nadogradnjama, a korisnicima su one najbitnije.

Jer, odsad će moći znati što im se nudi i nakon što postave nadopune i naodgradnje na računalo, vidjet će ponašanje računala te se znati postaviti mnogo bolje ukoliko nešto ne bude radilo kako treba. Korak je to prema naprijed, posebno u situaciji kad se konstantno pojavljuju optužbe da Microsofto kroz Windows 10 špijunira korisnike i ne nudi im mogućnost da se od toga obrane.

Potrebna je i takva transparentnost jer Windows 10 završio je veći dio prve faze, nalazi se na oko 200 milijuna uređaja i brojka će rasti sve do kraja te prve faze - zaključno s 29. srpnjem ove godine. Tad će proći 12 mjeseci, koliko traje besplatna nadogradnja za sve Windows 7 i 8/8.1 korisnike, a potom kreće i druga faza u kojoj se Microsoft agresivnije okreće poslovnim korisnicima. Oni pak plaćaju za uslugu i moraju znati sa čime barataju bez ikakvih tajnovitosti ili nedorečenosti.

U suprotnom može izostati povjerenje, a samim time i rast, koji je u segmentu poslovnih korisnika ionako nizak sa svojih svega deset milijuna uređaja, što nam govori da samo pet posto ukupnih Windows 10 korisnika jesu oni iz poslovnog sektora.