Meg Whitman odlazi iz HP-a, želi zasjesti za kormilo Ubera?

Meg Whitman odlazi iz HP-a, želi zasjesti za kormilo Ubera?
HPE

Američki Hewlett-Packard ostao je bez 60-godišnje izvršne direktorice (CEO) Meg Whitman, koja navodno „ganja“ tu poziciju u Uberu, kompaniji s daleko više potencijala i svjetlijom budućnosti no što je ona u nekad iznimno moćnom HP-u, a danas gigantu koji se bori za opstanak na najvišim razinama. Ona je sada otišla s mjesta CEO-a HP Inc.

Bila je na poziciji s koje sad odstupa još od studenog 2015., kad se HP razdvojio u dvijet kompanije - HP Inc. i Hewlett Packard Enterprise. No, nema straha za samo vodstvo jer čim se najavio ovaj odlazak, najavio se i dolazak novog lidera pa će tako CEO u narednom periodu biti Chip Berg, koji je dosad bio CEO Levi Straussa. Dakle, ima iskustva voditi uspješnu i veliku kompaniju.

"Već skoro pa dvije godine HP je samostalna kompanija i ponosna sam na iskustvo koje mi je pruženo, ali i na sve uspjehe koje sam postigla. Mislim da sam HP-u omogućila svjež i jako dobar start u novom smjeru. Riječ je o kompaniji otvorenoj za inovacije, za nove ideje i tako nešto se stvarno rijetko može vidjeti i doživjeti. Nedostajat će mi i želim svu sreću mom nasljedniku, izjavila je Whitman u posljednjem obraćanju.

Ipak, pamtit će se Whitman i po tome da je po razdvajanju kompanije podijelila na desetke tisuća otkaza i trenutno ih je 287 tisuća, a još krajem 2015. bilo ih je 304 tisuće diljem svijeta. Uz to, prihodi u prošloj godini iznosili su 50,1 milijardu američkih dolara i to je četiri posto slabiji rezultat no u 2015. - unatoč brojnim otkazima i uštedama. No, zato je profit "skočio" s 5,3 milijarde na 7,6 milijardi i znak je da Whitman zna kako u kratkom vremenu postići rezultate.

Shvatila je da dugoročno ne vidi potencijal i nakon šest godina u kompaniji krenula dalje. Ako je Uber zaposli, neće pogriješiti jer njen životopis je sjajan. Osim HP-a, bila je brend menadžer u Procter&Gamble, zatim je radila kao konzultan u Bain&Company, a krenulo joj je dobivanjem pozicije potpredsjednice za strateško planiranje u Walt Disneyju 1989. godine. No, dvije godine kasnije odlazi u Stride Rite Corporation, da bi 1995. postala CEO Florists' Transworld Delivery. Potom je radila za Hasbro i omogućila djeci emisije kao Playskool i Mr. Potato Head, a 1997. je u SAD "donijela" i britanske Teletubbiese.

Ulazak u IT započeo je ulaskom u eBay 1998., kad je bilo zaposleno samo 30 ljudi, a prihodi su bili 30 milijuna dolara. Bio joj je to izazov i do 2008. je podigla kompaniju na 15 tisuća zaposlenih i osam milijardi dolara prihoda na godišnjoj razini. Sve ovo samo je djelić njenog životopisa, koji još uključuje članstvo u upravnim odborima Goldman Sachsa i DreamWorks SKG...

Riječ je o iznimno uspješnoj osobi, sposobnoj uzdići kompaniju na najviše moguće razine.

Na kraju se ispostavilo kako ipak Meg Whitman ne ide u Uber i ne napušta HP, samo je otišla iz uprave HP Inc.