Mate Rimac: Zbog druge runde investicija sjedište tvrtke se vjerojatno seli izvan Hrvatske

Mate Rimac: Zbog druge runde investicija sjedište tvrtke se vjerojatno seli izvan Hrvatske
Dražen Tomić

Gostujući na otvaranju Cisco Connect konferencije Mate Rimac osnivač Rimac Automobila najavio je kako bi zbog druge runde investicija mogao odseliti sjedište tvrtke izvan Hrvatske. Kao razlog tome ističe direktne zahtjeve investitora, a kao primjere naveo je startupove kojima se to već i dogodilo kao što su primjerice hrvatsko-slovenski startup Bellabeat Sandra Mura i Urške Sršen te osječki Farmeron Matije Kopića.

Rimac nam je potvrdio izrečeno u svome uvodnom izlaganju jer u drugoj rundi financiranja očekuje mnogo veći iznos zbog kojeg će investitori tražiti da sjedište tvrtke bude u nekoj drugoj državi, dok će proizvodnja i razvoj i dalje ostati u Hrvatskoj. Uz to, on napominje kako su se dosad uspjeli oduprijeti tome i sjedište su uspjeli nakon prve runde financiranja zadržati u Hrvatskoj. Očito je da će u drugoj mnogo većoj rundi, jer u prvoj su dobili 10 milijuna eura to jednostavno više neće biti moguće.

Kada se bolje pogleda ta njegova izjava, koja je poput munje prohujala hrvatskom startup scenom, jasno je da se investitori ne žele igrati i kako otvaranje sjedišta tvrtke u nekoj od velikih zemalja popud SAD-a, Velike Britanije donosi sigurnost u njihove investicije.

Prigodom otvaranja dvodnevne Cisco Connect konferencije Rimac je okupljenima govorio o svome poslovnom modelu koji je razvoj i prodaja tehnologije, a ne zapravo proizvodnja automobila. On je naglasio kako će se i dalje baviti superabrzim električnim automobilima, s ciljem da postanu sinonimom za sportske automobile 21. stoljeća. Pritom Rimac kao jedan od svojih ciljeva navodi i i želju da utječu na korjenite promjene na industriju i tržište električnih bicikala. I tu žele stvoriti sasvim novi ekosustav, pa je jasno, pojašnjava Rimac kako će im i dalje fokus biti na razvoju tehnologija i softverskih rješenja, za vlastite i potrebe drugih naručitelja.

Pokretanje kvalitetnog državnog fonda za rizična ulaganja strateški je nacionalni interes, uvjeren je Rimac koji dodaje kako je auto industrija jedan od najvećih generatora kvalitetnih radnih mjesta. Pritom nije mislio samo na Njemačku, već kao primjer ističe Slovačku koja kvalitetne autoindustrije gotovo nije niti imala, a sada joj čini čak 20 posto BDP-a.