Manija za CryptoKitties igrom usporava ethereum mrežu

Manija za CryptoKitties igrom usporava ethereum mrežu
Pixabay

Od 2015. godine, kada se pojavio ethereum, stručnjaci su predviđali da će mreža biti pogodna za razne primjene, poput upravljanja lancima nabave i prodaje instrumenata osiguranja. No, ono što se u stvarnosti događaje da se mreža najviše koristi za prodaju - virtualnih mačaka.

Online igra CryptoKitties nedavno je ugledala svjetlo dana i trenutačno je najpopularnija stvar na ethereumovoj mreži. Dapače, prema podacima ETH Gas Station, trenutačno radi 11 posto od svih transakcija na mreži. To je osjetan porast u odnosu na kraj prošlog tjedna kada je CryptoKitties činila četiri posto ukupnog broja transakcija na toj blockchain mreži.

Igra je sada počela usporavati cijeli sustav što dovodi do većeg vremena za provođenje transakcija za sve korisnike. Naloan Bauerle iz CoinDeska izjavio je kako je broj transakcija značajno skočio na kraju vikenda i početku novog radnog tjedna, ponajviše zahvaljujući prometu koji generira CryptoKitties.

Korisnici u igri kupuju animirane mačke i potom ih križaju s drugim mačkama. Do sada je prodano preko 22 tisuće mačaka za ukupno 3 milijuna dolara. Jedna virtualna mačka prodana je za čak 117 tisuća, premda je prosječna cijena oko 109 dolara. Tako je CryptoKitties u samo nekoliko dana postao jedna od najtraženijih aplikacija na ethereumu.

Taj se blockchain već koristi za transakcije druge najveće kriptovalute zvane ether, a također je čest izbor za izdavanje tokena za ICO ponude. CryptoKitties prva je uspješna aplikacija na toj platformi koja nije vezana za tokene i kriptovalute. Njezin primjer pokazuje kako bi ethereum mogao biti popularna platforma za igre, ali i za potencijalne probleme za ulagače koji ju koriste. Naime, cijena transakcija raste kako se njihov broj povećava. Nastavi li se strelovit rast popularnosti CryptoKitties igre, povećanje troškova osjetit će svi koji koriste ethereum.