Malware sve prisutniji na Mac računalima

Malware sve prisutniji na Mac računalima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Dugo je vladalo uvjerenje kako su Mac računala iz više razloga potpuno otporna na viruse. Naravno da to nije nimalo istinito, a porastom popularnosti i broja korisnika Appleove platforme došlo je do porasta broja digitalnih pošasti kojih se korisnici trebaju paziti.

Broja Malware prijetnji Macovima raste već nekoliko godina, a prema najnovijem izvješću sigurnosne tvrtke McAfee značajan rast broja prijetnji se nastavlja. Tijekom prvog kvartala ove godine ta je tvrtka zabilježila 250 tisuća novih instanci malwarea na Macovima pa je ukupan broj premašio 700 tisuća.

Koliko je velik rast prijetnji najbolje prikazuje graf iz McAfeeja po kojem je u zadnjem tromjesečju 2015. godine bilo šezdesetak tisuća registriranih zaraza, a samo godinu dana kasnije ta je brojka premašila 450 tisuća. Time je i službeno srušen mit o otpornosti Appleovih računala na digitalne pošasti, a čini se kako će uz ovakve stope rasta sve više korisnika biti u opasnosti.

Rast popularnosti operativnog sustava neminovno je doveo do većeg broja pokušaja izrade raznih virusa i malwarea. Još jedan razlog velikom rastu prijetnji leži u činjenici da su neželjeni programi sve sofisticiraniji. Premda Macova ima značajno manje nego PC-a, Windows platforma je puno ugroženija, i u ukupnim brojkama, ali i u postotku zaraženih računala. Na približno 700 tisuća pogođenih Macova ima blizu 700 milijuna zaraženih Windows računala.

Još iz kategorije

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele -  kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele - kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

24.09.2017. komentiraj

Izazovi razvoja novih kategorija proizvoda, želje i potrebe potrošača, dobre i loše strane komšija i susjeda te Hrvatska u ekonomskom pogledu neke su od tema kojima je konferencijski dio jubilarnog Weekend Media Festivala priveden kraju.

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

24.09.2017. komentiraj

Vipnet je predstavio nove tarife i pakete za privatne korisnike koje omogućuju stvaranje kombinacija sukladno željama i potrebama pretplatnika. Najveća je novost paket nazvan Poveži Sve.

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

23.09.2017. komentiraj

U Zagrebu je ovog tjedna održano četvrto izdanje regionalne konferencije posvećeno RFID tehnologiji. Uz prezentacije i predavanja o nizu najnovijih tehnoloških rješenja u područjima proizvodnje, medicine i trgovine, posebna pozornost bila je namijenjena novom rješenju za komunalna poduzeća koje se odnosi na noviji i racionalni način zbrinjavanja otpada.