Malware sve prisutniji na Mac računalima

Malware sve prisutniji na Mac računalima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Dugo je vladalo uvjerenje kako su Mac računala iz više razloga potpuno otporna na viruse. Naravno da to nije nimalo istinito, a porastom popularnosti i broja korisnika Appleove platforme došlo je do porasta broja digitalnih pošasti kojih se korisnici trebaju paziti.

Broja Malware prijetnji Macovima raste već nekoliko godina, a prema najnovijem izvješću sigurnosne tvrtke McAfee značajan rast broja prijetnji se nastavlja. Tijekom prvog kvartala ove godine ta je tvrtka zabilježila 250 tisuća novih instanci malwarea na Macovima pa je ukupan broj premašio 700 tisuća.

Koliko je velik rast prijetnji najbolje prikazuje graf iz McAfeeja po kojem je u zadnjem tromjesečju 2015. godine bilo šezdesetak tisuća registriranih zaraza, a samo godinu dana kasnije ta je brojka premašila 450 tisuća. Time je i službeno srušen mit o otpornosti Appleovih računala na digitalne pošasti, a čini se kako će uz ovakve stope rasta sve više korisnika biti u opasnosti.

Rast popularnosti operativnog sustava neminovno je doveo do većeg broja pokušaja izrade raznih virusa i malwarea. Još jedan razlog velikom rastu prijetnji leži u činjenici da su neželjeni programi sve sofisticiraniji. Premda Macova ima značajno manje nego PC-a, Windows platforma je puno ugroženija, i u ukupnim brojkama, ali i u postotku zaraženih računala. Na približno 700 tisuća pogođenih Macova ima blizu 700 milijuna zaraženih Windows računala.

Još iz kategorije

Raste interes studenata za digitalnim studijima

Raste interes studenata za digitalnim studijima

24.07.2017. komentiraj

Prvi rezultati upisa na ljetnom upisnom roku Visokog učilišta Algebra već su vidljivi i pokazuju rast interesa studenata za studijima primijenjenog računarstva, multimedijskog računarstva i digitalnog marketinga. U usporedbi s prošlogodišnjim ljetnim rokom, do danas je upisano čak 20 posto više brucoša.

Adria Security Summit u rujnu se održava u Šibeniku

Adria Security Summit u rujnu se održava u Šibeniku

24.07.2017. komentiraj

Jedan od najvećih poslovni događaja u regiji iz sektora industrije sigurnosti, „Adria Security Summit - powered by Intersec“ počinje za manje od dva mjeseca. Konferencija i izložba će biti održane od 13. do 15. rujna u kongresnom centru šibenskog Solarisa.

Uskoro CET.EX u Zagrebu – sajam potrošačke elektronike i naprednih tehnologija

Uskoro CET.EX u Zagrebu – sajam potrošačke elektronike i naprednih tehnologija

24.07.2017. komentiraj

Ove jeseni na Zagrebačkom velesajmu od 27. do 29. listopada održat će se prvi CET.EX Zagreb 2017 koji predstavlja prvi sajam potrošačke elektronike koji će pratiti i niz popratnih saržaja i konferencija. ideja ovog sajma potrošačke elektronike i naprednih tehnologija za tržište Jugoistočne Europe (Adriatic) pokriti je prilično veliko tržište koje ovakvog sajma nema.