Malware sve prisutniji na Mac računalima

Malware sve prisutniji na Mac računalima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Dugo je vladalo uvjerenje kako su Mac računala iz više razloga potpuno otporna na viruse. Naravno da to nije nimalo istinito, a porastom popularnosti i broja korisnika Appleove platforme došlo je do porasta broja digitalnih pošasti kojih se korisnici trebaju paziti.

Broja Malware prijetnji Macovima raste već nekoliko godina, a prema najnovijem izvješću sigurnosne tvrtke McAfee značajan rast broja prijetnji se nastavlja. Tijekom prvog kvartala ove godine ta je tvrtka zabilježila 250 tisuća novih instanci malwarea na Macovima pa je ukupan broj premašio 700 tisuća.

Koliko je velik rast prijetnji najbolje prikazuje graf iz McAfeeja po kojem je u zadnjem tromjesečju 2015. godine bilo šezdesetak tisuća registriranih zaraza, a samo godinu dana kasnije ta je brojka premašila 450 tisuća. Time je i službeno srušen mit o otpornosti Appleovih računala na digitalne pošasti, a čini se kako će uz ovakve stope rasta sve više korisnika biti u opasnosti.

Rast popularnosti operativnog sustava neminovno je doveo do većeg broja pokušaja izrade raznih virusa i malwarea. Još jedan razlog velikom rastu prijetnji leži u činjenici da su neželjeni programi sve sofisticiraniji. Premda Macova ima značajno manje nego PC-a, Windows platforma je puno ugroženija, i u ukupnim brojkama, ali i u postotku zaraženih računala. Na približno 700 tisuća pogođenih Macova ima blizu 700 milijuna zaraženih Windows računala.

Još iz kategorije

Postoji li previše oglašavanja?

Postoji li previše oglašavanja?

22.04.2018. komentiraj

Pitanje iz naslova jedna je od tema na koju će odgovor dobiti sudionici ovogodišnjeg izdanja konferencije New Europe Market. Taj će se događaj održati od 11. do 14. lipnja u Dubrovniku, a u svom će šestom izdanju ponovno privući velik broj stručnjaka iz medijske industrije.

Sljedećeg tjedna počinju 18. WinDaysi s rekordnih 200 predavanja

Sljedećeg tjedna počinju 18. WinDaysi s rekordnih 200 predavanja

22.04.2018. komentiraj

Hrvatska i regionalna ICT zajednica sljedećeg će tjedna preseliti u Istru. U Poreču se od 24. do 27. travnja održavaju osamnaesti po redu WinDaysi koji će ove godine donijeti rekordnih gotovo 200 predavanja.

Ericsson bilježi blagi pad prihoda

Ericsson bilježi blagi pad prihoda

22.04.2018. komentiraj

Ericssonova prodaja u prvom tromjesečju iznosi 4,22 milijarde eura (1. tromjesečje 2017.: 4,65 milijardi eura) te bilježi smanjenje od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja, usklađena za tečaj, pala je za 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s nižim prihodima na tržišnim područjima Sjeveroistočna Azija, Jugoistočna Azija, Oceanija i Indija. Ostala tržišna područja pokazala su rast.