Malware maskiran kao antivirusne aplikacije hara trgovinama mobilnim aplikacijama

Malware maskiran kao antivirusne aplikacije hara trgovinama mobilnim aplikacijama
Ilustracija / Antonio Jularić

Pametni telefoni sve su češća meta napada cyber kriminalaca i naravno da se korisnici žele zaštititi što je bolje moguće. Samo, nisu ni svjesni da postoji prijetnja i s „druge strane“, kroz aplikacije koje obećavaju zaštitu, a zapravo su malware koji želi zaraziti pametni telefon.

Naime, kad se pojavio WannaCry, domišljati hakeri dosjetili su se kako mogu neupućene korisnike brzinom munje obrlatiti. Pojavili su se na e-trgovinama aplikacijama i reklamirali se kao zaštita od malwarea WannaCry. Stvar je u tome što on napada samo računala i nije bilo potrebe štititi se od njega, ali ljudi su svejedno preuzimali lažnu zaštitu, koja je bila prepuna malwarea od kojeg je u teoriji trebala štititi.

Srećom, sredinom svibnja McAfee je otkrio da postoji 27 takvih aplikacija i spriječio njihovo daljnje postojanje, a sad se bilježi šteta koja je prouzročena u vrijeme dok su djelovale na tržištu. Također, što se tiče Google Play Storea, samo ih se sedam uspjelo "ubaciti", a kad je u pitanju App Store, probile su se dvije. Preostalih 19 bilo je na neovlaštenim e-trgovinama aplikacijama, koje često nemaju nikakve sigurnosne kriterije ili provjere. Uz sve to, dodatnih 498 imalo je malware u sebi, ali nisu nikoga zarazile.

Dakle, ponovno smo svjedočili situaciji u kojoj se igra na naivnost korisnika, koji svojom nepažnjom otvaraju vrata cyber kriminalcima i nanose sebi samim štetu. Naravno, ne treba ignorirati činjenicu da su sve lukaviji pa lakše mogu prevariti korisnike, ali jasno je da prije preuzimanja aplikacija za koje nikad niste čuli ipak treba provjeriti sve činjenice pa tek onda djelovati.

Jer, da su to oštećeni korisnici napravili, vidjeli bi da WannaCry napada samo računala i da pametni telefoni nisu ni u kakvoj opasnosti od njega. Također, što se tiče zaštite od ostatka postojećeg malwarea, postoje provjerene i ugledne kompanije, čiji proizvodi imaju dugogodišnje prisustvo na tržištu i rade ono što reklamiraju da rade - štite vas.