Malware će vjerojatnije zaraziti Windows 7 i Vistu nego Windows XP

Malware će vjerojatnije zaraziti Windows 7 i Vistu nego Windows XP
Fotolia

Računala s Windows 7 i Vista operativnim sustavom su u posljednjem kvartalu 2013. godine bila češće zaražena malicioznim programima od Windowsa XP, ali to ne znači da je taj operativni sustav sigurniji. Pokazuju to brojke koje je Microsoft objavio u svom godišnjem izvješću o sigurnosti operativnih sustava.

Točnije, Vista je u prva tri kvartala 2013. godine napadana u 5,3 od tisuću slučajeva, a u posljednjem kvartalu čak 32,4 puta, dok je "sedmica" napadana 4,9 puta, a u posljednjem kvartalu 25,9 puta na tisuću slučajeva. Istodobno, Windowsi XP su "skočili" s početnih 9,5 na 24,2 u tisuću slučajeva, Windows 8 s 2,1 na 17,3, a Windows 8.1 su ostali na 0,8 u tisuću slučajeva.

Razlog tolikom skoku kod svake inačice operativnih sustava, objašnjavaju u Microsoftu, jest maliciozni "trojanac" Win32/Rotbrow koji je u posljednjem kvartalu cirkulirao internetom. Vjeruje se da će se brojke spustiti na razinu s početka 2013. godine do kraja ove godine.

No sve ove brojke ne znače da su Windowsi XP sigurniji od novijih inačica. Naime, maliciozni programi ne traže gdje je sustav ranjiv i ne napadaju samo "rupe" u sustavu koje pronađu. Mnogi od tih programa inficiraju računala koristeći se jednostavnim trikovima, a stariji operativni sustav to ne može spriječiti u startu, dok noviji mogu.

- Windows 7 mogu pružiti odličnu sigurnost korisnicima ako se konfiguriraju na pravi način. Primjcerice, korisnicima se kao mogućnost nudi korist od Microsoftova sigurnosnog alata EMET-a (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) koji u startu prepoznaje sve poznate prijetnje i njihove inačice, što znatno mogućim napadačima otežava pristup - kazao je stručnjak za sigurnost Graham Cluley.

S obzirom da je Microsoft prestao nadograđivati Windowse XP, s time se smanjuje i sigurnost, zbog čega dogodine neće biti uvršteni u ove testove. Ali, da se korisnici ne bi uplašili, zbog velike popularnosti tog operativnog sustava, Microsoft će nuditi osnovnu zaštitu korisnicima sve do srpnja 2015. godine.