MAKERbuino odnosno CircuitMess predstavio se na CES-u

MAKERbuino odnosno CircuitMess predstavio se na CES-u
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES koji se održava u Las Vegasu, predstavio se i hrvatski startup CircuitMess sa svojom igraćom konzolom MAKERbuino. Odlazak u Las Vegas i prilika za predstavljanje pred tehnološkim novinarima, investitorima i distributorima iz cijeloga svijeta je nagrada za pobjedu na Idea Knockoutu 2017., čiji je partner Hrvatski Telekom.

"CES nam definitivno otvara vrata međunarodne scene. Kickstarter kampanja koju smo imali odškrinula je vrata prema svijetu. Čak 90 posto uređaja u kampanji je otišlo izvan ove regije, većinom SAD, onda u Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku. To su tržišta koja su jako velika u odnosu na zemlju poput Hrvatske. I baš zbog toga, mislim da će nam CES kao svjetski prepoznatljiv sajam pomoći u komercijalizaciji i potpuno otvoriti ta odškrinuta vrata, ističe osnovač CircuitMessa, 19-godišnji Albert Gajšak.

On ističe kako je zadovoljan prvim danima sajma i velikim interesom medijala, investitora ali i potencijalnih kupaca i distributera. Biti će zanimljivo vidjeti koliko će se od toga realizirati.

MAKERbuino je igraća konzola koja se isporučuje u dijelovima i potrebno ju je sastaviti, prateći internetske upute, što je proces kroz koji se kod korisnika razvija strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Tek nakon sastavljanja doista je moguće s MAKERbuinom se i igrati. Dosad je prodano preko tri tisuće primjeraka ovog uređaja, a konzola je nedavnom kampanjom na Kickstarteru prikupila 100.000 američkih dolara, nadmašivši unaprijed zacrtan cilj deseterostruko.

CircuitMess je jedan od šestotinjak startupova iz cijelog svijeta koji je izlagao u Eureka Parku, za koji je apliciralo više od šest tisuća novih kompanija, no mjesta je bilo samo za najinovativnije. Za konzolu MAKERbuino zainteresirani su u Amazonu, a projekt se vrlo svidio i ekipi iz Indiegogoa.

Na sajam je stigao kroz Bugov natječaj Idea Knockouta, koji inače podržava najjači domaći telekom. Treba spomenuti kako se na sajmu predstavio i me:mum startap koji vode Maja i Hrvoje Bujas, a Hrvoje je startup zajednici poznat i kao osnivač Crnog jaja i tražilice GoHome. Njihov istoimeni gadget u kombinaciji s mobilnom aplikacijom na iznimno precizan način određuje najplodniji dan u mjesečnom ciklusu žene, značajno povećavajući šansu za začećem, tvrdi Maja Bujas.