München preuzeo od Londona titulu top tehnološkog grada Europe

München preuzeo od Londona titulu top tehnološkog grada Europe
Wikipedia

Vijest koja je ovih dana mnoge iznenadila jest ona da je Muenchen postao glavni tehnološki i startup "raj" u Europi, čime je svrgnuo s te pozicije tamo već ustaljenu prijestolnicu Velike Britanije - London.

Istina jest, London i dalje ima širu pokrivenost bežičnog interneta, ali u Muenchenu se može vidjeti najviše noviteta. Naime, Europska komisija je napravila opsežno istraživanje u kojem su provjeravana tri važna kriterija - poslovna aktivnost, istraživanju i razvoju (R&D) i IT inovativnost. Svaki od tih kriterija provjeravan je kkroz 42 različita faktora, kao broj zaposlenih, rast prihoda, međunarodna partnerstva i korištenje poslovnih veza.

Rezultati su jasno pokazali, glavni grad Bavarske se nalazi ispred Londona i Pariza! Primjerice, Berlin je tek na 15. mjestu, a osim Londona od britanskuh gradova u prvih deset nalazi se na šestom mjestu Cambridge, dok je u prvih dvadeset ušao i 19. Edinburgh.

Ne može se takav uspjeh stvoriti preko noći već je potrebno biti dijelom uspješnih industrijskih zona, potrebno je omogućiti kvalitetnu edukaciju i obrazovanje, imati dugoročne planove na području istraživanja i inovacija, a uvelike pomaže i ako ste glavni grad neke zemlje ili bogate regije, smatraju stručnjaci.

Kao što je vidljivo, politika se ne spominje kao ključan faktor, iako političari konstantno pokušavaju preuzeti zasluge za uspjeh, ali u stvarnosti to nije slučaj. Primjerice, tehnološka revolucija u Londonu postignuta je u blizini financijskih četvrti (Silicon Roundabout - istočni London), ali s jeftinim poslovnim prostorima, kafićima i pubovima. No ubrzo su oni najuspješniji u svom poslu "prerasli" područje gdje su nastali i morali su se početi šriti, što je rezultiralo i na grad u cjelini.

Ali političari ipak mogu uvelike pomoći, tako što usmjere pozornost na određeni grad ili regiju. U Velikoj Britaniji odlučili su da će "glavni startup grad" biti London. Ono što je za SAD Silicon Valley, za Veliku Britaniju je Silicon Roundabout, koji okuplja preko stotinu uspješnih tehnoloških kompanija.

Uz TechHub koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali i novosagrađeni Google Campus svi zajedno sačinjavaju TechCity, projekt podržan od Vlade s ciljem popularizacije tehnološkog poduzetništva u zemlji. Postigli su to na način što su omogućili jednostavnije otvaranje tvrtki, primjerice u samo jednom danu, niže poreze i lakši pristup tržištu. Time su na kraju na dobitku svi i političarima se taj dio "zadatka" ne može osporiti.

Vidljivo je da se u tehnološkom poduzetništvu krije budućnost poslovanja i zato je šteta vidjeti kako sporo Republika Hrvatska hvata korak, što rezultira odlascima mnogih nadarenih stručnjaka i poduzetnika, kojima je nažalost jednostavnije i jeftinije otvoriti tvrtku u dalekom Londonu nego u zemlji gdje su rođeni i gdje su proveli većinu svojih života.