MONOGRAFIJA

Ljepota ženskog tijela

Ljepota ženskog tijela
Marko Vrdoljak

Foto monografiju koja je posvećena ljepoti žene i ženstvenosti kroz pažljivo biranu seriju decentnih aktova, apstraktnih fotografija, portreta, poezije i tokova misli planiramo tiskati krajem drugog mjeseca 2016., a dio sredstava od prodanih primjeraka ove vrijedne publikacije, autor je odlučio kontinuirano uplaćivati na račune udruga «Europa Donna Hrvatska» i «SVE za NJU» koje su, dobivši uvid u projekt, pristale na suradnju i primanje ovih sponzorstava, ističe autor poznati hrvatski fotograf Marko Vrdoljak.

"Ovu odluku donio sam zato što niti jedna djevojka, a neke od njih su i medijski poznate osobe, nije željela honorar za snimanje te se na ovaj način želim direktno i indirektno odužiti ženskoj energiji bez koje ovaj projekt jednostavno ne bi bio moguć", pojašnjava Vrdoljak.

Odabrati motiv žene kao estetski i moralni izazov, ovdje pjesnički i fotografski, znači upustiti se u jednu od najtežih kreativnih pustolovina zbog činjenice što je simbol žene opterećen različitim geografskim, povijesnim i kulturološkim arhetipovima i stereotipovima, ističe u predgovoru monografije likovna kritičarka i profesorica povijesti umjetnosti Branka Hlevnjak.

Raznorodna značenja koja motiv žene emanira izvan, iznad i pored same fotografske slike to su brojnija što su autorova mjerila bliža realnim odnosima. Da bi izbjegao komunikacijske šumove koji iz svega spomenutog proizlaze, Marko Vrdoljak kontekstualizirao je aktove i lica riječju i slikom (fotografijom) kojima pojačava kontrolu nad asocijacijom gledatelja. Stvorenim okvirima snažnog i jedinstvenog ugođaja građenog na odnosima detalja i cjeline, na grafičkim aluzijama i poetskim invokacijama autor doseže bogatu toplinsku skalu, raskoš osjetilnog i to u crno bijeloj gami i s minimumom boje.

„Marko Vrdoljak je majstor svjetlosnih efekata, fotografskih izreza i ugođaja koje stvara i odabire za mjesta gdje odvodi svoje modele na fotografiranje. Krhko, golo, žensko tijelo u zapuštenim prostorima industrijske i povijesne arhitekture djeluje jednako prolazno i neznatno kao i ono stiješnjeno u aleji golemih, bajkovitih, stoljetnih stabala. Sve je prolazno poput iskričavog svjetla na koje nas autor upućuje, i sve se vidi jednako stvarnim kao i nestvarnim. U tom zagrljaju ili hrvanju, motiva i nemotiva, slike i riječi, boje i neboje, fizičkog i duhovnog nema pobjednika. Stvari se odvijaju istodobno“, ističe Branka Hlevnjak.

Ova publikacija predstavlja idealan poklon vašim poslovnim partnerima i prijateljima, a vjerujemo da će biti interesantna i mnogim ljubiteljima ljepote žene i ženstvenosti, fotografije, poezije i umjetnosti općenito, ističe Marko Vrdoljak.

O Marku Vrdoljaku: http://www.markovrdoljak.com/o-meni/

Narudžba fotomonografije: http://www.markovrdoljak.com/foto-monografija/