Litij bi konačno mogao zamijeniti litij-ionske baterije

Litij bi konačno mogao zamijeniti litij-ionske baterije
Antun Jastrić

Litijske baterije su u mnogim uređajima koje koristimo, od budilica, satova, štoperica ili kalkulatora, ali naši pametni telefoni još uvijek funkcioniraju uz „pogon“ litij-ionskih baterija. Zvuči čudno, ali to je tako jer su litijske baterije trenutno izrazito nestabilne, ali taj problem bi se možda već dogodine mogao riješiti i tada će postatiti dijelom naših pametnih telefona i phableta.

Primjerice, trenutno litijske baterije koriste Tesla automobili i zrakoplovi, a nije rijetkost da one jednostavno eksplodiraju prilikom dužih korištenja, zbog vrućine ili preopterećenja. Rečeno "znanstvenim" jezikom, litij bi se, kao anoda, širio prilikom procesa punjenja. Odnosno, drugi materijali koji služe kao anode bi, ali litij je prenestabilan i ponekad se širi na mjesta gdje ne bi smio i dolazi do "pucanja". To je rizik koji proizvođači pametnih telefona nisu željeli preuzeti.

No znanstvenici na Stanfordu su možda pronašli rješenje za ovaj problem i to tako što su ponešto promijenili samo "arhitekturu" litijskih baterija, a sve zahvaljujući karbonskim nanosferama, koje drže litij pod kontrolom pa ne može stvarati probleme koje tako često stvara dok ga koristimo u bateriji.

Zašto je to toliko bitno? Pa po svemu se moglo zaključiti da Tesla automobili i zrakoplovi prihvaćaju rizik jer su litijske baterije najdugovječnije i daju najviše dok ih koristimo. Pametni telefoni su malo žrtvovali životni vijek baterije za veću sigurnost svojih uređaja jer ukoliko bi došlo do eksplozije baterije, ne bi se mogao samo jedan dio mijenjati, kao u automobilu ili zrakoplovu, već bi se morao kupiti novi mobitel.

Zato, uz dovođenje litija pod kontrolu, vijek baterije trajao bi do četiri puta duže nego sad! Također, i nakon 150 punjenja litijske baterije testirane na Stanfordu, njena učinkovitost je na 99 posto, što je ogromno postignuće. I ukoliko ne bude nikakvih problema, sljedeće godine bit će na tržištu, a za dvije godine u svim pametnim telefonima!