Liječnici će koristiti 3D modeliranje u sinusnoj kirurgiji

Liječnici će koristiti 3D modeliranje u sinusnoj kirurgiji
Fotolia

Sinusna kirurgija je super osjetljive prirode i bez obzira na to što ima mali broj komplikacija, opet se može dogoditi neki propust ili greška što može dovesti do trajnih posljedica. Komplikacije mogu nastati zbog niza faktora, a najčešće dolazi do infekcija.

Krvarenja i otekline na orbitalnoj šupljini, gubitak vida, oštećenje očnog živca, sve to ne djeluje nimalo bezazleno. Zato je odlična vijest koja nam je stigla ovih dana gdje su istraživači na Ohio State University Medical Center Wexner razvili interesantnu tehniku ​​3D modeliranja koje preslikava sinusnu šupljinu pacijenta prije operacije. Na taj način liječnici će biti u mogućnosti trenirati i testirati postupak koji će biti izveden prilikom prave operacije te vidjeti kakav će učinak imati na pacijenta.

Kai Zhao, medicinski istraživač na OSU Wexner Medical Center, navodi kako je 3D modeliranje odličan put za bolje razumijevanje utjecaja operacijskih tehnika kod sinusne šupljine. Napraviti će se i 3D tiskani modeli i fluidna dinamička simulacija kako bi se predvidjele posljedice operacije.