Laserski projektori su budućnost

Laserski projektori su budućnost

Čini se kako nam je budućnost koja je prikazana u Zvjezdanim stazama i raznim SF filmovima sve bliža. Naprimjer, projektori koji koriste laser generiraju svjetlo te se u potpunosti izbacuje način projekcije putem tradicionalnih projekcijskih žarulja.

Prema znanstvenicima i stručnjacima koji rade na raznim tehnološkim inovacijama, laseri su budućnost projekcija. Laseri nude bolju kvalitetu slike, nisu "krhki" i nude trenutno uključivanje i isključivanje. Uza sve te prednosti, smatraju znanstvenici, tradicionalni pristup projekcijama je prošlost.

Nemojmo zaboraviti kako je glavni odlazak u kino veličina ekrana, a kada nam laser "isporuči" sliku onda je naš doživljaj potpun. Ok, laserski projektori nisu toliko različiti od tradicionalnih projektora. Jedina stvar koja je različita je ono što stvara svjetlost - u svojem najčišćem obliku, crveni, zeleni i plavi laseri ispunjavaju cijeli DLP, LCOS i LCD čip.

Postoji nekoliko prednosti koje laser ima, a jedna od njih je svakako učinkovitost. Laseri stvaraju samo točne boje koje su potrebne što u konačnici znači manju energiju. Tu su i prednosti koje uključuju brzinu trenutnog uključivanja i isključivanja, a ako vas zanima sigurnost korištenja lasera onda se trebamo pozvati na Epson koji tvrdi sljedeće:

"Poštivaju se sigurnosni standardi prilikom laserskih projekcija, nema straha od oštećenja mrežnice osim ako korisnik baš namjerno "bulji" u objektiv kroz duže razdoblje".

Postavlja se i pitanje koje se odnosi na iskru ili pjegu. Ako ste ikada postavili laser na reflektirajuću površinu (čak i na bijeli zid), vjerojatno ste vidjeli pjegu. Postoji nekoliko čimbenika koji pridonose razvoju pjege, ali postoji mala vjerojatnost da ćete je vidjeti na većini laserskih projektora.

Laser Illuminated Projector Association (LIPA) ističe kako su znanstvenici razvili vrlo učinkovita sredstva za eliminiranje bilo kakvih vidljivih pjega. U ovom trenutku laseri su dosta skupi te se samo možemo nadati kako će njihova cijena biti u bliskoj budućnosti prihvatljivija kako bi mogli uživati u vrhunskim slikama.