Lansiran Portable Native Client ili PNaCl

Lansiran Portable Native Client ili PNaCl

Više od tri godine nakon što je predstavljen na bijelom papiru, Googleov Portable Native Client ili PNaCl, lansiran je u utorak za programere. pNaCl omogućuje programerima da sastave C i C++ softver za web-aplikacije.

Potencijalno, to bi mogla biti velika blagodat za programere koji žele dobiti audio i video dekompresiju svojih programa, alata za uređivanje slika, ili složene motore koji pokreću video igre pojednostavljenjem "prijevoda" iz izvornog koda na webu.

LLVM style bajt kod je "zamotan" kao Portable Executable (PE) format, gdje može biti "hostan" na web poslužitelju kao i bilo koje druge web stranice. Kada je "sajt" pogledan, Chrome dohvaća Portable Executable (PE) format i prevodi u specifičan kodni stroj optimiziran izravno za temeljni uređaj.

Ovaj pristup znači da programeri ne moraju više kompilirati svoje aplikacije više puta "pretrčavajući" preko x86, ARM i MIPS uređaja. Međutim, unatoč svojem javnom debiju, pNaCl se još uvijek suočava s popriličnim teškoćama. PNaCl radi samo u Google Chrome i za sada se ne čini kako postoji namjera  da ga se integrira u druge preglednike. Vjerujemo kako će se to ubrzo promijeniti.