Kvantna računala napravila veliki logički skok unaprijed

Kvantna računala napravila veliki logički skok unaprijed

Istraživači s Oxforda koji se bave razvojem kvantnih računala stvorili su logički sklop preciznosti 99,9 posto. To je novi rekord, ali ujedno i teoretska granica nužna da bi se izradilo funkcionalno kvantno računalo.

Logički sklopovi su jedan od ključnih dijelova svih računala, ali i svih drugih vrsta digitalnih sustava. Oni primaju unose (inpute) i šalju informacije (outpute) sustavu bazirano na određenim logičkim principima. Tako će se, primjerice, AND pustiti kao informacija sustavu u slučaju kada su oba od dva inputa aktivirana.

Spomenuti tim znanstvenika izradio je kvantnu verziju logičkog sklopa stavljajući dva atoma u stanje 'kvantnog sprezanja' u kojem se akcija, koja se odnosi na jedan od atoma, ujedno odnosi i na drugi atom u paru. Znanstvenici su to uspijevali i ranije, no ovaj put trajnost veze bila je značajno veća nego do sada.

Jedan od autora objavljenog rada David Lucas pojašnjava kako je kvantni logički sklop postavljanje dvaju atoma u stanje sprezanja. "Preciznost je mjera koliko to sprezanje dobro radi. U našem slučaju 99,9 posto znači da će, u prosjeku, među tisuću pokušaja 999 puta biti pravilno stvoreno sprezanje, a jednom u tisuću slučajeva nešto je bilo krivo", kaže Lucas.

On je dodao kako, u kontekstu ovog slučaja, kvantna teorija nalaže da se ne može uopće napraviti kvantno računalo ako preciznost padne ispod 99 posto.

"S preciznošću od 99,9 posto teoretski možete izgraditi kvatno računalo, ali u praksi bi to bilo vrlo teško i enormno skupo. Ako bi u budućnosti bilo moguće doći do održive preciznosti od 99,99 posto tada bi to bilo puno vjerojatnije, dodaje Lucas.

Kvantno računarstvo trenutačno je jedan od najvećih izazova za fizičare. Iako je još 'u pelenama' nosi velik potencijal za budućnost uz dosege koji će biti daleko veći od tradicionalnog računarstva.

Glavni autor spomenutog rada Chris Ballance kaže kako to nije tek jedna od novih tehnologija u smislu onih koje poznamo i koje pokreću današnja računala, nego je riječ o tehnologiji koja će fundamentalno promijeniti način procesiranja informacija.

"Ispada da ovaj kvantno mehanički način manipuliranja informacija daje kvantnim računalima mogućnost da rješavaju određene probleme značajno učinkovitije od bilo kojeg danas poznatog računala, dodaje Ballance.

Oni koji žele mogu pročitati cijeli objavljeni rad na ovom linku.