Kroz Google Play preuzeto dvostruko više aplikacija nego s Appleovog App Store u 2015.

Kroz Google Play preuzeto dvostruko više aplikacija nego s Appleovog App Store u 2015.
Ilustracija / Antonio Jularić

Aplikacije su ono na čemu se ostvaruje dugoročni profit za Google, Apple ili Microsoft. Potonji je daleko iza prvospomenutog dvojca u svakom segmentu tržišne utrke, a prema onome što pokazuje kompanija App Annie u svom istraživanju, Google Play je uvelike potukao App Store kad su u pitanju preuzimanja aplikacija.

Naime, u prošloj godini zabilježeno jer 200 milijuna preuzimanja aplikacija kroz Google Play u odnosu na 100 milijuna preuzimanja kroz App Store. Google ovim rezultatima može zahvaliti iz razloga što se snažno pozicionirao na tržištima zemalja u razvoju, a to su Brazil, Indija, Indonezija, Turska i Meksiko. Naravno, Meksiko, Turska i Brazil nisu u klasičnom smislu zemlje u razvoju, ali po pitanju tehnološkom napretka ponešto kaskaju za većinom razvijenog dijela svijeta.

Ipak, ne treba smetnuti s uma i to da App Store bilježi odličan rezultat, u 2014. je razlika bila 60 posto u korist Google Play e-trgovine. Apple pak može na ovome zahvaliti činjenici da su Kinezi, Amerikanci i Japanci bili podosta "marljiviji" u 2015. i preuzimali više aplikacija nego godinu dana ranije.

I tu je ono što brine Google, činjenica da najbogatija tržišta još uvijek uvelike kontrolira Apple. Primjerice, Velika Britanija je sklonija iOS operativnom sustavu i korisnici toliko aplikacija preuzimaju i kupuju preko App Store da su na četvrtom mjestu po tom pitanju na cijelom svijetu - kad se računaju svi operativni sustavi!

Također, ono što donosi prihode i rast za Apple jest Apple Watch, odnosno aplikacije koje se preuzimaju za taj pametni sat. Njih 14 tisuća samo u prosincu. Tu su i glazbeni servisi, koji Appleu donose 2,2 puta bolje rezultate nego u 2014. godini.

Ali App Annie se nije zaustavila samo na ovim podacima, otkrili su svijetu i da prvih pet najpreuzimanijih aplikacija na svijetu čine Google ili Facebook proizvodi. Primjerice, 11 posto kompletnog svijeta koji se koristi pametnim telefonima ili tabletima posjeduje Messenger. Nije iznenađenje, ali je dobar pokazatelj stanja na tržištu i potencijala koji ima Facebook, ali i Google jer tu su još Inbox, Google tražilica...