Kreće nova runda tužbe Oraclea protiv Googlea

Kreće nova runda tužbe Oraclea protiv Googlea
Fotolia

Tko god da je mislio kako se priča o tužbi Oraclea kontra Googlea završila sudskom presudom u korist tehnološkog diva najpoznatijeg po internetskoj tražilici. Ne, kreće nova runda jer Oracle je uložio žalbu na Općinskom sudu nadležnom za sjeverni okrug Kalifornije i ona se sad mora razmotriti pa ako budu pronađeni elementi za osporavanje presude, sve kreće ispočetka.

A sve ovo krenulo je u trenutku kad je Oracle preuzeo Sun Microsystems 2009., da bi u 2010. godini pokrenuo tužbu zbog kršenja intelektualnog vlasništva. Riječ je o 37 različitih aplikacijskih sučelja (API), koje čine prema šest različitih tvrdnji 104 patenata i prema njih dvije 520 patenata.

Oracle je bio siguran da ima slučaj "u rukama" jer Java se koristi u Android operativnom sustavu, a prema njihovoj računici, Google je trebao platiti 8,829 milijardi dolara zbog ostarivanja profita na "njihovu" proizvodu te dodatnih 475 milijuna dolara zbog same činjenice da je koristio njihov proizvod kako bi profitirao.

"Oracle je proizvoljno naveo svotu koju smatra da je Google ostvario od korištenja Jave, ali ne postoji konkretna računica ili dokaz da je Android operativni sustav zahvaljujući Javi toliko uspješan na tržištu. Isto tako, ne postoji dokaz da bi bez Jave bio neuspješniji, rekao je u čitanju presude sudac William Alsup te doveo do toga da traženi novac za Oracle ostane samo pusta želja.

A stvarno su mislili da će im proći tužba, baš kao ona protiv rivalskog SAP-a, u kojoj su dobili 1,3 milijardi dolara "zbog ilegalnog preuzimanja patenata". To je ujedno i najveća odšteta ikad plaćena u povijesti američkog sudstva, a vezana uz zaštitu patenata.