Korisnici prelaze s Windows 7 na Windows 10 brže nego se očekivalo

Korisnici prelaze s Windows 7 na Windows 10 brže nego se očekivalo

Microsoft se pohvalio da se Windows 10 trenutno nalazi na 600 milijuna uređaja diljem svijeta, što je 31,95 posto udjela na tržištu operativih sustava. Istovremeno, Windows 7 čini 48,8 posto, ali dok se čini kako to predstavlja veliku prednost za možda i najbolji Windows operativni sustav u povijesti, neke brojke pokazuju da ga ljudi ostavljaju brže nego se očekivalo.

Naime, zbog sve veće pojave botova u internetskom prometu, činilo se da "sedmica" ima veći udio nego što je to u stvarnosti slučaj. Tvrdi tako NetMarketShare, prema kojem je pravi udio Windows 7 zapravo u listopadu bio za 3,6 posto niži nego što se pokazalo u izvještajima. Samim time, sad je zapravo samo deset posto razlike između "sedmice" i "desetke", a to pokazuje da bi već u prvoj polovici sljedeće godine Windows 10 mogao biti najrašireniji operativni sustav na svijetu!

Osim ako gameri ne naprave bitniju razliku zbog Microsoftovih propusta. Zbog kineskog jezika, koji je daleko bolje izveden u Windows 7 nego u Windows 10, kineski igrači su odustali od novijeg operativnog sustava. Na Steamu je tako u studenom prema listopadu bilo 17,38 posto manje Windows 10 korisnika. Konkretno, riječ je o 45,98 u listopadu i 28,6 posto u studenom. Sad "sedmica" ima udio od 65,46 posto gamera na Steamu.

Ali, teško da će Microsoft dopustiti dalje takvu situaciju i ispravit će sve probleme s kineskim jezikom pa će se gameri vratiti novijem operativnom sustavi te će on samim time dodatno profitirati po pitanju udjela na tržištu. Stoga, ne čudi što NetMarketShare tvrdi da bi u prvoj polovici sljedeće godine Windows 10 trebao biti najdominantniji.

Konkurencija pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Još iz kategorije

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

23.02.2018. komentiraj

Jedna četvrtina (24%) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32%.

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

22.02.2018. komentiraj

Microsoft se u svom dobrom starom običaju požuruje isporučiti proizvod o kojem naveliko priča i garantira mu iznimne mogućnosti, što se na kraju toj kompaniji u pravilu obija o glavu. Kao u slučaju Windows 10 ARM računalima, koji su trebali ponuditi tablet iskustvo na računalu s Windows 10 operativnim sustavom i biti sjajno integrirani s mobilnim uređajima. Ali, zasad je situacija takva da x64 aplikacije ne rade, iako su u najavama trebale raditi.

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

22.02.2018. komentiraj

Nintendo je sa svojom Switch konzolom ostvario prodaju od 14,86 milijuna jedinica te postigao iznenađujuće dobre rezultate tijekom prvih deset mjeseci koliko se nalazi na tržištu, što je ujedno japanskoj kompaniji pomoglo da u 2017. ostvari prihode od 7,7 milijardi američkih dolara te na taj način zabilježi rast od 175 posto u odnosu na 2016., ali i za manje od godinu dana prestigne ukupnu prodaju Wii U konzola.