Korisnici prelaze s Windows 7 na Windows 10 brže nego se očekivalo

Korisnici prelaze s Windows 7 na Windows 10 brže nego se očekivalo

Microsoft se pohvalio da se Windows 10 trenutno nalazi na 600 milijuna uređaja diljem svijeta, što je 31,95 posto udjela na tržištu operativih sustava. Istovremeno, Windows 7 čini 48,8 posto, ali dok se čini kako to predstavlja veliku prednost za možda i najbolji Windows operativni sustav u povijesti, neke brojke pokazuju da ga ljudi ostavljaju brže nego se očekivalo.

Naime, zbog sve veće pojave botova u internetskom prometu, činilo se da "sedmica" ima veći udio nego što je to u stvarnosti slučaj. Tvrdi tako NetMarketShare, prema kojem je pravi udio Windows 7 zapravo u listopadu bio za 3,6 posto niži nego što se pokazalo u izvještajima. Samim time, sad je zapravo samo deset posto razlike između "sedmice" i "desetke", a to pokazuje da bi već u prvoj polovici sljedeće godine Windows 10 mogao biti najrašireniji operativni sustav na svijetu!

Osim ako gameri ne naprave bitniju razliku zbog Microsoftovih propusta. Zbog kineskog jezika, koji je daleko bolje izveden u Windows 7 nego u Windows 10, kineski igrači su odustali od novijeg operativnog sustava. Na Steamu je tako u studenom prema listopadu bilo 17,38 posto manje Windows 10 korisnika. Konkretno, riječ je o 45,98 u listopadu i 28,6 posto u studenom. Sad "sedmica" ima udio od 65,46 posto gamera na Steamu.

Ali, teško da će Microsoft dopustiti dalje takvu situaciju i ispravit će sve probleme s kineskim jezikom pa će se gameri vratiti novijem operativnom sustavi te će on samim time dodatno profitirati po pitanju udjela na tržištu. Stoga, ne čudi što NetMarketShare tvrdi da bi u prvoj polovici sljedeće godine Windows 10 trebao biti najdominantniji.

Konkurencija pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.