Korisnici iOS-a pale i koriste aplikacije dvostruko više nego Androidaši

Korisnici iOS-a pale i koriste aplikacije dvostruko više nego Androidaši

Android zauzima oko 85 posto svjetskog tržišta, ali iOS ima značajnu prednost kad je u pitanju predstavljanje aplikacija. Naime, kreatori aplikacija i dalje biraju App Store ispred Google Play jer im je jednostavnije kreirati aplikaciju za iOS, a ako se probiju na Appleovom tržištu, tek tad idu dalje.

Prema istraživanju koje je napravio Adobe Digital Index, iOS vodi sa 65 posto naprama 34 posto, a jedan posto otpada na ostale operativne sustave koji postoje na tržištu. Osim što je razlika skoro pa dvostruka kad je u pitanju "lansiranje" aplikacija, iz istraživanja je vidljivo i da se iOS aplikacije i dvostruko dulje vremena koriste.

Naravno, ne može iOS baš imati prednost u svakom pogledu na tržištu, ipak skoro pa šest puta više svjetske populacije koristi Android uređaje pa ne čudi što je korištenje aplikacija u odnosu na 2013. godinu kod Android korisnika poraslo za 80 posto, a kod iOS korisnika za 40 posto. Dakle, dvostruko više. Ipak, nije to neka bitna stavka, kao što nije ni vijek korištenja aplikacija. Ali, "lansiranje" je ipak bitno jer iOS korisnici dobiju češće "ekskluzivu".

Uz sve to, App Store ostvaruje i veću zaradu. Google Play bilježi 60 posto više preuzimanja, Apple bilježi 60 posto više prihoda od prodaje aplikacija.

No nije to jedino istraživanje, Adobe Digital Index je provjerio na 18 milijardi posjeta na čak deset tisuća američkih web stranica načine na koji korisnici kupuju proizvode. Nažalost, nije detaljno, više je općenito, pa nam pokazuje da 23 posto kupovina dolazi s pametnih telefona uz pomoć PayPala, Google Walleta, Amazon Paymentsa i Apple Paya. Njih 16 posto s osobnih računala, a 19 posto s tableta. Ali, ono što je bitno, ljudi većinom kod korištenja mobilnih uređaja ne ostavljaju broj kreditne kartice, još uvijek im se to čini poprilično nesigurno.