Korejski tužitelji traže pritvor za čelnika Samsunga

Korejski tužitelji traže pritvor za čelnika Samsunga
Fotolia

Tužilaštvo u Južnoj Koreji zatražilo je sudski nalog za pritvor jednom od glavnih šefova u Samsungu Jay Y Leea. Spomenuti zahtjev rezultat je višemjesečne istrage za pronevjeru i mito koja je usmjerena prema nasljedniku najbogatije korejske obitelji, a koja se protegnula i na državni vrh.

48-godišnji Lee, koji je ključna osoba u Samsung grupi i formalni potpredsjednik Samsung Electronicsa, sumnjiči se za sudjelovanje u podmićivanju bliskog prijatelja predsjednice države Park Geun-hyea koji je za uzvrat trebao podržati planove kompanije. Sud će preispitati optužnicu nakon čega će donijeti odluku o prihvaćanju ili odbacivanju zahtjeva za pritvaranje Leea, a ročište je sazvano za srijedu.

Poseban tim istražitelja oformljen je prošlog mjeseca i zadatak mu je bio provjeriti je li Samsung, zajedno s još nekim tvrtkama, platio predsjednikovu prijatelju Choi Soon-silu u zamjenu za političku protuuslugu. Nakon izbijanja skandala predsjednica Park je opozvana s dužnosti te su joj oduzete sve ovlasti. Samsung je, dakako, odbacio optužbe o upletenosti u ovaj skandal te su u priopćenju istaknuli kako ne mogu prihvatiti tvrdnje tužiteljstva da su svjesno činili ilegalne radnje.

Ova istraga ozbiljno je uzdrmala planove južnokorejskog giganta kojeg je osumnjičeni Jay Y Lee trebao uskoro formalno preuzeti. To je i dodatni udarac za čelnika tvrtke i njegovog oca Lee Kun-heeja koji je hospitaliziran još 2014. nakon srčanog udara. Bolesni se Lee tako u samo nekoliko mjeseci mora suočiti s novom blamažom, nakon što je prošlu godinu obilježio veliki fijasko s Galaxy Note 7 uređajem zahvaljujući kojem je korporacija izgubila velik novac i dio ugleda.