Konferencija „Integrinih 11“ okupila više od 250 IT stručnjaka

Konferencija „Integrinih 11“ okupila više od 250 IT stručnjaka

Više od 250 IT stručnjaka sudjelovalo je na jedanaestom po redu Danu integracije pod nazivom „Integrinih 11“, održanom u drugoj polovici listopada u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu. Tema radionica bila je sveobuhvatna sigurnost sustava, a sudionici su imali prilike poslušati zanimljiva predavanja i rasprave s konkretnim primjerima te se upoznati s rješenjima za situacije s kojima se svakodnevno susreću u svom radu.

Integra Group, organizator ove tradicionalne konferencije, ove je godine poseban naglasak stavila na Fortinet proizvode, proizvode vodećeg svjetskog proizvođača sigurnosnih rješenja. Integra Group je nositelj zlatnog statusa, najvišeg statusa za partnere Fortineta, te četiriju FCNSP certifikata (Fortinet Certified Network Security Profesional).

„Odličan odaziv na našim konferencijama pokazao je koliko je sigurnost sustava bitna u našem svakodnevnom poslovanju i koliko još ima mogućnosti za širenje naših znanja i iskustava na temu sigurnosti. Ove smo godine naglasak stavili na Fortinet rješenja, koja su po neovisnom Gartneru pozicionirana u samom vrhu gornjeg desnog kvadranta i čiji smo ponosni zlatni partner, a naši su djelatnici rado podijelili svoje iskustvo na području naprednih sigurnosnih rješenja, stečeno kroz 23 godine rada Integra Groupe“, izjavio je Mate Ćavarović, direktor Integra Groupe.

Dan integracije započeo je konferencijom u Osijeku 17. listopada, nakon čega su uslijedile konferencije u Splitu 22. listopada, Rijeci 24. listopada i Zagrebu 29. listopada. U svim gradovima sudionici su imali priliku poslušati tri zanimljiva predavanja: „Fortinet - odgovor na nove prijetnje“, „Izgradnja sigurnog sustava - posao koji nikad ne završava“ te „Sigurnosni trendovi - kako se obraniti od neprijatelja koji nikad ne spava“. U Zagrebu su, uz navedena, održana i predavanja „FortiADC - Server Load Balancing“ te „FortiDDOS - otkrivanje i prevencija DDOS napada“.

U okviru predavanja sudionici su imali prilike saznati više o trenutnim i nadolazećim sigurnosnim trendovima pa su tako dobili informacije o načinima s pomoću kojih se u praksi mogu boriti protiv naprednih usmjerenih napada (Advanced Persistent Threats) te upravljati i kontrolirati bežične mreže primjenom istih pravila kao i za korisnike spojene iz lokalne mreže.

Stručnjaci iz Integra Groupe pokazali su kako se braniti od, još uvijek najveće, prijetnje data centrima -  DDoS napada -  koji se sve češće koriste i za prikrivanje drugih hakerskih upada, kao i kako kontrolirati i skenirati promet kriptiran SSL enkripcijom (SSL Inspection).

Na Konferenciji je bilo riječi i o revolucionarnim načinima obrane od virusa i zloćudnog softvera, puno efikasnijima od standardnih AV rješenja (Sandboxing), te o zaštiti mail i web servisa po najvišim dostupnim standardima (FortiWeb, FortiMail).

Sudionici su saznali i kako osigurati visoku dostupnost i performanse aplikacija (Application Delivery Controller), kako štititi podatke pri korištenju Cloud usluga te kako spriječiti curenje osjetljivih podataka (Data Leakage Prevention).

Govorilo se i o korištenju bežičnih mreža za poboljšanje poslovnih procesa kroz analize navika kupaca (FortiPresence) te o mogućnostima kvalitetnije provjere korisnika na mreži, (2-way authentication, FortiToken, FortiAuthenticator).

Okupljeni su saznali i kako se riješiti starog TMG servera i zamijeniti ga vatrozidom nove generacije (NGFW) te kako iskoristiti sve ostalo što Fortigate UTM pruža (AD integracija, Intrusion Detection/Prevention, izvještavanje, dubinska analiza aplikacija...).