Koliko su američke tehnološke tvrtke ovisne o stranom talentu?

Koliko su američke tehnološke tvrtke ovisne o stranom talentu?
Fotolia

Američke tehnološke kompanije najjače su na svijetu jer su najkonstantnije i jer prate trendove pa se okruže najboljim ljudima. Pod time se misli uvelike i na stranu radnu stranu, koja bi mogla svoj potencijal ispuniti i u nekim domaćim kompanijama, ali zov novca, karijera i općeniti uspjeh vuče ih prema američkim uspješnicama.

Zato nije čudo što su upravo tehnološke kompanije bile te koje su prve ustale protiv tzv. zabrane ulaska imigranata u Sjedinjene Američke Države, koju je bezuspješno pokušao narediti američki predsjednik Donald Trump. Savezni prizivni sud jednoglasno ga je odbio.

Dobro da jest jer od otprilike 650 tisuća zaposlenih u SAD-u s posebnim H-1B vizama, dobar dio njih radi upravo u ICT sektoru. Inače, ova vrsta viza omogućava stranim državljanima posebnih kvaliteta rad u trajanju od maksimalno tri godine, s iznimkom produljenja na šest godina u posebnim slučajevima, u dijelu industrije gdje se smatraju potrebnima. Na taj način kompanije konstantno mogu imati priljev najbolje radne snage, koja u vremenu trajanja ove vize može lakše doći i do državljanstva.

Zato je zanimljivo istraživanje provedeno od strane Myvisajobs, u kojem se pokazuje koliko točno ulažu najveće tehnološke kompanije u stranu radnu snagu, ali i koliko se oslanjaju na nju.

Na prvom mjestu po broju radnika izvan Sjedinjenih Američkih Država jest IBM, za koji na američkom tlu radi 12 381 osoba s prosječnom godišnjom plaćom od 87 378 američkih dolara. Kad je riječ o prosječnoj plaći tad je na prvom mjestu Facebook sa 145 683 dolara, ali i svega 1167 zaposlenih.

Microsoft ima najbolji omjer, 5029 zaposlenih van SAD-a i prosječnu plaću od 129 610 dolara, dok je Google odmah iza s 4897 zaposlenih i prosjećnom godišnjom plaćom od 129 997 dolara.

Također, u cijelom istraživanju vrijedno je spomenuti da kad se gledaju sve američke kompanije na četvrtom je mjestu IBM, na desetom Microsoft, na 12. Google, na 16. Amazon. Facebook je 29., a posljednji na popisu IT kompanija jest 40. Oracle, koji broji 834 zaposlena i daje im prosječnu plaću od 123 577 dolara.

Zaključak cijele priče jest da bi u slučaju Trumpova provođenja plana zabrane ulaska imigranata u SAD, domaća industrija osjećala teže posljedice i bila manje konkurenta jer bi najbolje od najboljih "preuzeli" konkurenti.