Koliko serija Igra prijestolja pomaže Dubrovniku u dovođenju turista?

Koliko serija Igra prijestolja pomaže Dubrovniku u dovođenju turista?
Screenshot

Igra prijestolja planetarno je postala poznata s dolaskom na male ekrane prije šest godina, a samim time dodatno se popularizirao grad Dubrovnik, iza čijih zidina se snimaju mnoge scene. Samim time, postavilo se pitanje koliko zapravo ta serija pomaže samom Dubrovniku da u njega stigne još turista.

Zna se da je sam po sebi svjetski poznata lokacija i bez obzira na Igru prijestolja, turista ne bi nedostajalo. Ali, isto tako, utjecaj same serije ne smije se zanemariti. Uostalom, pokazuju to i podaci Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a na njih se pozivaju i svjetski mediji kao Forbes, koji tvrdi da je Hrvatska zahvaljujući seriji postala "turističko kraljevstvo".

Prije šest godina Dubrovnik je posjetilo 1,1 milijuna turista, a prošle godinje njih 1,6 milijuna. Jasno je već po tome da postoji uzlazna putanja koja se ne može zanemariti. Posebno jer se Dubrovnik za potrebe serije počeo koristiti tek u drugoj sezoni, koja je emitirana 2012. pa samim time brojke iz 2011. nisu "pogurane" Igrom prijestolja.

Dakle, jasno je da na serijalu mogu profitirati doslovno deseci tisuća drugih, uključenih u hrvatski turistički sektor.