Koliko će baterije trošiti desktop aplikacije za Windows na Snapdragon procesorima?

Koliko će baterije trošiti desktop aplikacije za Windows na Snapdragon procesorima?

Microsoft i Qualcomm sklopili su početkom prošle godine partnerstvo kojim donose Windows 10 prijenosna računala sa Snapdragon procesorima, koji garantiraju konstantnu povezanost, baterije koje traju cijeli dan i samim time jasno da se radi o osvježavajućem novitetu. No, postojalo je uvjerenje da bi njena dugovječnost mogla patiti.

Srećom, iz Qualcomma tvrde da to neće biti slučaj i da će potrošnja energije biti identična onoj kao kod računala s Intelovim procesorom. Ono što je izazivalo sumnju jesu Win32 aplikacije, koje se neće bitno razlikovati od onih kakve viđamo na računalima s Intelovim procesorima.

"Zahvaljujući ARM big.LITTLE arhitekturi troši se manje energije prilikom rada s aplikacijama. A po pitanju Win32 aplikacijama, zbog nativnog GPU potrebno je manje ciklusa prilikom rada pa samim time i manje energije nego na X86 arhitekturi. Pomaže i tjesnija integracija dijelom SoC, zbog čega možemo distribuirati opseg posla diljem CPU/GPU/DSP/ISP", navodi Qualcomm u svom priopćenju na temu potrošnje energije.

Dakle, sve bi trebalo biti u redu i sad preostaje vidjeti kako će ovi uređaji poznatiji kao Windows on ARM proći na tržištu. Sve sugerira da bi trebali sjajno, posebno kad se radi o poslovnom sektoru, u kojem bi se objedinile različite platforme na iznimno jednostavan način. Također, Microsoftu bi to unijelo dašak života u mobilnu priču, koja se okrenula u drugom smjeru nakon odluke da hardver više ne samo da nije prioritet već se s njegovom proizvodnjom završava.

"Naša suradnja bit će dugoročna i imamo mnogo planova koje želimo ispuniti. Jer, razlika između računala i mobilnih uređaja sve je manja, a mi je želimo učiniti što manjom te napraviti most između uređaja spajanjem kao nikad prije, zajednička je izjava Microsofta i Qualcomma.

Intel se pak ne izjašnjava, ali kad se suradnja najavila, reakcija nije bila najpozitivnija s obzirom da sad dobiva velikog konkurenta.