Koliko bismo dnevno gledanja u ekran smjeli dopustiti djeci?

Koliko bismo dnevno gledanja u ekran smjeli dopustiti djeci?
Fotolia

Digitalno doba u modernom društvu donijela je i neke negativnosti oko kojih se stručnjaci ne znaju postaviti na pravi način pa se provode razna istraživanja kako bi se pronašla rješenja. Tako je i s djecom te činjenicom da su okružena tabletima i pametnim telefonima, a tu su otprije računala i televizori, što ostavlja otvorenim pitanje koliko pred ekranom smiju provoditi vremena.

Problem u ovoj priči jest da ne postoji univerzalna formula već sve ovisi o djetetu, obitelji i onome što rade dok gledaju u neki od ekrana koji je pred njima. Naime, slična je ovo priča kao i kad se pojavio ozbiljan problem pretilosti u djece. Stručnjaci su preporučili koliko kalorija je djeci dovoljno i potrebno da bi bila zdrava i u formi, ali to nije bila informacija koja je dovoljna jer broj kalorija iz povrća ne čini isto što i onaj iz pizze ili hamburgera. Zato su bile potrebne detaljnije studije i smjernice roditeljima.

Tako je i u ovom slučaju, ne može se mjeriti jednako vrijeme provedeno na učenje preko tableta ili e-čitača kao ono tijekom igranja video igara. Američka akademija pedijatara (AAP) kaže da je sat do dva dnevno maksimum za djecu do dvije godine starosti. Nekome bi se moglo činiti čudno da tako mala djeca koriste uređaje, ali postoje igre za njih i učilice. Također, u odnosu na prije dvije godine, čak deset posto više djece do dvije godine starosti koristi neki od uređaja sa zaslonima. Točnije, njih ukupno 38 posto od sve djece do dvije godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Što se tiče djece od dvije do četiri godine, njih 80 posto se koristi navedenim uređajima, što je rast od 41 posto. A kad je riječ o djeci od četiri do osam godina onda je zabilježen rast od 31 posto i sad ih 83 posto koristi navedene uređaje.

Istraživanje koje je AAP proveo pokazuje i da 75 posto djece ima pristup "pametnim" uređajima i napominju da čak i ako se oni koriste za učenje, ostavljaju negativne posljedice. Oštećuju vid, kralježnicu, dolazi do pretilosti, padu imuniteta uzrokovanog manjkom fizičke aktivnosti, nesanicom i poremećajima u spavanju...

Zato, kažu, roditelji moraju uvesti više kontrole i ne dopuštati djeci da provode više od pet sati dnevno pred ekranom, od čega bi maksimalno tri smjelo biti pred računalom ili tabletom. Što se pametnih telefona tiče, preporuča se da ga djeci ne kupuju do 12. godine starosti, odnosno barem godinu dana od ulaska u pubertet.

Naravno, roditelji djecu moraju poticati i da se bave fizičkim aktivnostima i da se drže rasporeda kad su spavanje i jedenje u pitanju.