Koliki je stvarni životni vijek hard diskova?

Koliki je stvarni životni vijek hard diskova?
Fotolia

Više od 30 godina svijet računalstva direktno je povezan s hard diskovima, tim zanimljivim stvarčicama koje i dalje odolijevaju vremenu i koriste se na principima identične tehnologije kao i u prošlosti. Tek su nešto manji, brži i mogu pohraniti više podataka. Ali, jesu li i dugotrajniji nego u prošlosti?

Trenutno je garancija za HDD tek 12 mjeseci i to sugerira da traju otprilike toliko, što nije nimalo pohvalno. Ali, bilo bi nezahvalno kazati to tako direktno i bez ikakve provjere. Stoga, kompanija Backblaze napravila je konkretno istraživanje na 25 tisuća HDD, koji im služe za backup i konstantno su u pogonu.

Već četiri godine im je svaki od 25 tisuća HDD online i kad jedan prestane raditi, mijenja ga sljedeći, a to se zabilježi. I ti su podaci sad iznimno vrijedni. Dakle, u prvoj godini samo 5,1 posto ih se pokvarilo, u drugoj i trećoj zajedno još i manje - 1,4 posto. U četvrtoj 11,8 posto. Dakle, većina ih je ostala u pogonu, što sugerira da je njihov vijek dulji od četiri godine čak i u situaciji kad rade bez prestanka.

Prema ovome, može se reći da kad kupite HDD, on će u 93,5 posto slučajeva izdržati tri godine, čak ako radi bez prestanka. Naravno, što ga manje koristite, to on duže traje. Ili ne? Nažalost, ne jer u prve tri godine kvarovi su isključivo nepredvidljive naravi, HDD ne prestaje raditi jer se potrošio ili "umorio", najčešće se dogodi nešto neočekivano, što se postavlja na teret proizvođaču, koji ipak ne može u sto posto slučajeva napraviti potpuno identične i jednako kvalitetne diskove. Uvijek ima odstupanja i ovih 6,5 posto tome i odgovara.

To je čak bolje od onoga što nudi SSD jer unutar četiri godine te naprednije diskove pogađaju kvarovi u 20 posto slučajeva i upravo zato velike kompanije, institucije i organizacije još uvijek za backup češće koriste HDD...