Kojoj „Made in“ etiketi najviše vjerujemo?

Kojoj „Made in“ etiketi najviše vjerujemo?
Fotolia

Kod kupovine odjeće i obuće navikli smo na etiketi vidjeti da je napravljena u nekoj zemlji Dalekog istoka, najčešće Kini, ali u novije vrijeme i Indiji, Indoneziji, Maleziji... Ali, što ako na istom proizvodu vidimo da je napravljen u Njemačkoj ili Sjedinjenim Američkim Državama? Odgovor je da će se i uz papreniju cijenu kupci odlučiti na takav proizvod.

Upravo zato je zanimljivo istraživanje Statiste i Dalia Research nad 40 tisuća kupaca u 52 zemlje koje predstavljaju 90 posto svjetske populacije. Tim se istraživanjem željelo otkriti koje se zemlje proizvodnje najviše cijene kad ih vidimo na etiketama. Na samom vrhu se sa sto mogućih bodova nalazi Njemačka.

To potvrđuje koliko ljudi još uvijek vjeruju njemačkoj kvaliteti i potvrđuju da ona nije floskula. Zatim s 98 bodova slijedi Švicarska, s 92 bodova Europska unija, s 91 Velika Britanija, s 90 Švedska... Sjedinjene Američke Države su na osmom mjestu s 81 bodom, a s Dalekog istoka cijeni se tek Japan, koji s 81 bodom dijeli osmo mjesto sa SAD-om i Italijom.

Ukratko, na listi 20 zemalja nema niti jedne od onih koje ćemo najčešće pronaći na našim etiketama i to dovoljno govori...