Koje države imaju najviše diplomiranih studenata iz područja STEM-a?

Koje države imaju najviše diplomiranih studenata iz područja STEM-a?
Shutterstock

Svakodnevno se sve češće susrećemo s pojmom STEM, posebno otkako neki od najbogatijih Hrvata uvelike ulažu u to područje, zajedno s mnogim entuzijastima koji su na njemu godinama. Ali, sami pojam i dalje je podosta nepoznat široj hrvatskoj javnosti. Riječ je o akronimu vezanom uz engleski jezik i označava science (znanost), technology (tehnologija), engineering (inženjering) i mathematics (matematika). U svijetu to nije toliko nepoznato i uvelike se ulaže u STEM, što potvrđuje Kina posebno.

U prošloj godini u STEM područjima imali su 4,7 milijuna diplomiranih, Indija slijedi s njih 2,6 milijuna i Sjedinjene Američke Države su na njih 568 tisuća. Rusi ne zaostaju previše i imaju ih 561 tisuću, a na petom mjestu je Iran s 335 tisuća. Zanimljivo, Japan je na 195 tisuća, odmah iza Indije koja ih ima 206 tisuća.

Dakle, ovo je postala bitka Kine i Indije, koje su s početkom ovog desetljeća krenule agresivnije ulagati u STEM. I obrazovanje općenito pa tako Indija broji 78 milijuna diplomiranih osoba u 2016., a Kina njih 77,7 milijuna. Pohvalno, u svakom slučaju!