Kina želi postati globalni lider u umjetnoj inteligenciji najkasnije do 2030.

Kina želi postati globalni lider u umjetnoj inteligenciji najkasnije do 2030.
Pixabay

Kina ima jasnu viziju napretka na tehnološkom polju i to se može nazvati trećom fazom njenog razvoja, koji je započeo agresivijim urbanizmom, nastavio se industrijskom revolucijom i na red je stigla tehnološka kojom se do kraja namjerava potvrditi položaj te zemlje kao lidera na praktički svim poljima od značaja u ovom trenutku. Stoga, radi se na umjetnoj inteligenciji (AI).

Naime, nije više dovoljno biti među glavnima na svijetu po pitanju proizvodnje pametnih telefona, računala, pa i ponude komunikacijskih usluga, mrežnih usluga... Ne, to sve će uskoro služiti isključivo kao servis, a "ono pravo" bit će umjetna inteligencija, koja bi iz svega što joj se nudi izvlačila maksimum te omogućavala dodatni napredak.

Plan je Kine u tom smislu biti lider na AI polju do 2030. godine te čvrsto zagaziti u budućnost, biti zemlja o kojoj će se kroz budućnost pričati kao predvodnici u 21. stoljeću. Zato su tamošnje vlasti odlučile do 2020. samu jezgru AI industrije dovesti do razine vrijednosti od 22 milijardi američkih dolara, a sva ostala AI polja od interesa do ukupnih 150 milijardi dolara. Sve to za manje od tri godine! Znači, odavno je priprema, kao i egzekucija, započela.

Ipak, ono pravo će se zbiti deset godina nakon toga, kad Kina već uhvati korak za konkurentskim zemljama svijeta, među kojima će Sjedinjene Američke Države ipak biti na prvom mjestu. I, baš zato, da bi se njih dostiglo i preuzelo prvu AI poziciju, do 2030. će jezgra kineske AI industrije vrijediti 150 milijardi dolara, a kompletna AI industrija deset puta više no u 2020., što znači čak 1,5 bilijuna dolara!

Tamošnje vlasti već su strategiju pustile u javnost i kao prvi ciljevi su implementacija AI u hardver i softver, inteligentne robote i Internet stvaru. Uz to, više se radi na istraživanju mozga, robotike, velikih podataka, kvantnog računalstva, agrokulture... Praktički svega što nas okružuje.

Kina ima jasnu viziju i svjesna je koliko AI može pomoći da postanu bolji u apsolutno svemu čime se bave. Zato im nije žao uložiti toliko novca, ionako će se sve vratiti vrlo brzo.