Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Foto: Fotolia

Kina posljednjih nekoliko godina ima najmoćnija super računala na svijetu, ali Sjedinjene Američke Države imale su ih najviše među 500 najbržih trenutno. I to se promijenilo, Kina odsad dominira u svakom pogledu jer ima najjača super računala što svijet poznaje, a ujedno ih ima i najviše u društvu njih pet stotina.

Točnije, Kina ih ima 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu je SAD s njih 144, a prije šest mjeseci imao ih je 169. Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Na četvrtom je mjestu američki Titan, koji se također bazira na Cray sustavu, ali riječ je o Cray XK7, koji ima 560 640 jezgri i dostiže brzinu od 17,6 petaflopsa. Nije to ni blizu Kinezima, ali daleko od toga da se ovaj moćni uređaj ne može koristiti za apsolutno sve što današnje potrebe iziskuju.

Treba znati i da će SAD vjerojatno dogodine ponovo imati najbrže super računalo na svijetu jer IBM tvrdi da će uskoro završiti svoju zvijer, čija bi brzina trebala dosezati 200 petaflopsa, što je više nego dvostruko brže od Sunway TaihuLight. Osim što košta stotine milijuna dolara, trošit će energije koliko i 16300 kućanstava zajedno.

Još iz kategorije

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

23.02.2018. komentiraj

Jedna četvrtina (24%) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32%.

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

Microsoft potiho objavio koja su ograničenja Windows 10 na ARM

22.02.2018. komentiraj

Microsoft se u svom dobrom starom običaju požuruje isporučiti proizvod o kojem naveliko priča i garantira mu iznimne mogućnosti, što se na kraju toj kompaniji u pravilu obija o glavu. Kao u slučaju Windows 10 ARM računalima, koji su trebali ponuditi tablet iskustvo na računalu s Windows 10 operativnim sustavom i biti sjajno integrirani s mobilnim uređajima. Ali, zasad je situacija takva da x64 aplikacije ne rade, iako su u najavama trebale raditi.

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

INFOGRAFIKA: Nintendo Switch prodan u više primjeraka nego Wii U u svega 10 mjeseci

22.02.2018. komentiraj

Nintendo je sa svojom Switch konzolom ostvario prodaju od 14,86 milijuna jedinica te postigao iznenađujuće dobre rezultate tijekom prvih deset mjeseci koliko se nalazi na tržištu, što je ujedno japanskoj kompaniji pomoglo da u 2017. ostvari prihode od 7,7 milijardi američkih dolara te na taj način zabilježi rast od 175 posto u odnosu na 2016., ali i za manje od godinu dana prestigne ukupnu prodaju Wii U konzola.