Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Foto: Fotolia

Kina posljednjih nekoliko godina ima najmoćnija super računala na svijetu, ali Sjedinjene Američke Države imale su ih najviše među 500 najbržih trenutno. I to se promijenilo, Kina odsad dominira u svakom pogledu jer ima najjača super računala što svijet poznaje, a ujedno ih ima i najviše u društvu njih pet stotina.

Točnije, Kina ih ima 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu je SAD s njih 144, a prije šest mjeseci imao ih je 169. Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Na četvrtom je mjestu američki Titan, koji se također bazira na Cray sustavu, ali riječ je o Cray XK7, koji ima 560 640 jezgri i dostiže brzinu od 17,6 petaflopsa. Nije to ni blizu Kinezima, ali daleko od toga da se ovaj moćni uređaj ne može koristiti za apsolutno sve što današnje potrebe iziskuju.

Treba znati i da će SAD vjerojatno dogodine ponovo imati najbrže super računalo na svijetu jer IBM tvrdi da će uskoro završiti svoju zvijer, čija bi brzina trebala dosezati 200 petaflopsa, što je više nego dvostruko brže od Sunway TaihuLight. Osim što košta stotine milijuna dolara, trošit će energije koliko i 16300 kućanstava zajedno.

Još iz kategorije

Novi Career Speed Dating u četvrtak na FER-u

Novi Career Speed Dating u četvrtak na FER-u

12.12.2017. komentiraj

Career Speed Dating, odnosno spoj razgovora za posao i speed datea, održat će se 14. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovaj je događaj namijenjen studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta te veleučilišta, a zajednički ga organiziraju Centar karijera FER-a i udruga eSTUDENT.

Ove se godine održava još jedan GeoMeetup

Ove se godine održava još jedan GeoMeetup

12.12.2017. komentiraj

Redovito okupljanje stručnjaka koji se bave uporabom tehnologije u procesu izrade karata, nazvano GeoMeetup, održat će se još jednom u tekućoj kalendarskoj godini. Druženje je zakazano za srijedu 13. prosinca na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Sat kodiranja u Algebru privukao više od 800 učenika osnovnih škola

Sat kodiranja u Algebru privukao više od 800 učenika osnovnih škola

12.12.2017. komentiraj

Više od 800 djece osnovnoškolske dobi odazvalo se pozivu Algebrine Digitalne akademije da se pridruže globalnom „Satu kodiranja“. Oni su u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, proveli nedjelju savladavajući osnove kodiranja uz instruktore Digitalne akademije.