Kina kreirala najbrže računalo na svijetu

Kina kreirala najbrže računalo na svijetu
Fotolia

Kinezi su uspjeli premašiti Sjedinjene Američke Države i napraviti najbrže računalo na svijetu, a nisu s time stali jer su među 500 najbržih računala na svijetu sad prvi s njih 167, SAD je drugi s njih 165 i daleko iza njih je treći Japan s njih 29.

Iako su kineska računala bila i u prošlosti na prvom mjestu, ovo je prvi put da ne koriste tuđu tehnologiju već isključivo domaću. Barem kad se govori o čipovima, koji su ključni za brzinu. A sad kad su dodato pomaknute granice, na redu su Amerikanci, ili netko treći.

Dok se to ne dogodi pričat će se o računalu pod nazivom Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Nevjerojatno je to jer u lipnju 2014. su Kinezi imali najbrže računalo, a tad je Tianhe-2 "jurio" brzinom od 33 petaflopsa. Skoro pa se to utrostručilo u samo dvije godine. A velika je stvar što ovaj put Intel i Nvidia ne stoje iza tog uspjeha već ShenWei procesori. Time je završena i priča o tome da se Kinezi moraju oslanjati na tehnologiju zapadnih zemalja.

Sigurno je mnogima i taj pojam petaflopsa apstraktan. Dakle, FLOPS znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, ili jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena. Jedan teraflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15.

Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih "monstruma" kreću se u stotinama milijuna američkih dolara, a Sunway TaihuLight vrijedi oko 400 milijuna dolara.

Ipak, najveći proizvođači ovakvih računala nisu Kinezi već kompanije Cray i IBM, koje ulažu milijarde dolara u njihov razvoj, ali imaju i svake godine nekoliko klijenata koji im uloženo odmah vrate. Osim Kineza, česta klijentela su Saudijci.