RAT SE NASTAVLJA

Kina će ukloniti američke čipove iz mreža

Kina će ukloniti američke čipove iz mreža
Depositphotos

Tehnološki rat između Kine i SAD-a nastavlja se zabranama. Kineski dužnosnici naredili su operaterima da uklone strane čipove iz svojih mreža do 2027. To je očiti udarac i za Intel i za AMD.

Prema medijskim izvješćima, dužnosnici su najvećim nacionalnim operaterima – China Mobile, China Unicom i China Telecom – ranije ove godine rekli da postupno uklone strane procesore iz svojih mreža u potezu koji povećava napetosti između Kine i SAD-a. Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije naredilo je mobilnim operaterima u državnom vlasništvu da ispitaju svoje mreže za inozemne poluvodiče i zatim osmisle rokove za njihovu zamjenu domaćim alternativama.

Kina je činila više od 27 posto Intelovih ukupnih prihoda u 2023. i 15 posto AMD-ovih. U ožujku 2023. Kina je tražila zabranu korištenja Intelovih i AMD čipova, kao i Microsoftovog operativnog sustava, s državnih računala i poslužitelja u korist lokalnog hardvera i softvera. Te mjere također obuhvaćaju uklanjanje softvera za baze podataka od tvrtki koje nisu iz Kine. U listopadu 2023. SAD je pokrenuo stroža izvozna ograničenja na prodaju AI čipova Kini od tvrtki kao što je Nvidia.