Kina će prestići ekonomiju mobilnih aplikacija SAD-a u 2016.

Kina će prestići ekonomiju mobilnih aplikacija SAD-a u 2016.
Shutterstock

Kina se nameće kao globalna gospodarska i ekonomska sila na apsolutno svakom području, a ništa drugačije nije ni po pitanju mobilnih aplikacija. Naime, App Annie u svom izvješću pokazuje da su aplikacije na globalnoj razini u 2015. godini uprihodile 51 milijardu američkih dolara i već u 2016. većinu će činiti Kinezi.

Točnije, Kinezi su i razlog zašto se bilježi 24 posto rasta po pitanju prihoda od aplikacija, a nisu istraživane samo one u "regularnim" e-trgovinama kao što su Google Play Store ili App Store nego i one "treće strane" jer upravo takve u Kini čine najveći dio prometa s obzirom da Google nema pristup kineskom tržištu.

Upravo zato App Annie i predviđa da će Kina preuzeti tron od strane Sjedinjenih Američkih Država već u prvoj polovici ove godine. No da bi to bilo stabilnije i konkretnije, ali i potkrijepljeno jasnijim brojkama, kineski se tržište mora malo regulirati. Trenutno je poprilično kaotično jer mnogi posluju na svoju ruku kad se radi o Android uređajima.

Xiaomi ima svoju e-trgovinu aplikacijama, a u SAD-u su za Android dostupne Google Play Store i Amazon App Store. Slično je i u svim drugim zemljama svijeta, izuzev Rusije koja također teži onome što postoji u Kini, ali ne žele se u potpunosti odreći Google i usluga koje ta kompanija nudi.

Dakle, kineski proizvođači i regulatori za svoje dobro bi se morali potruditi uvesti reda u kompletno poslovanje jer to im pomaže da se probiju na međunarodno tržište, a ujedno olakšavaju i svima "izvana" da se nametnu u Kini, što donosi obostrano zadovoljstvo na kraju cijele priče.

Apple pak takvih problema nema jer nemaju otvoren sustav i jasno su odredili da svi koji s njima žele poslovati moraju se i ponašati u skladu s njihovim pravilima. To im i donosi enorman profit, čak 60 do 65 posto viši nego što od aplikacija zaradi Google.