PROIZVODNJA ČIPOVA

Kina bi zbog američkih sankcija mogla postati globalni lider u proizvodnji čipova

Kina bi zbog američkih sankcija mogla postati globalni lider u proizvodnji čipova
Depositphotos

Američke sankcije za izvoz poluvodiča mogle bi imati negativan učinak jer kineska proizvodnja porasla je za nevjerojatnih 40 posto u prvom kvartalu ove godine, prema izvješću SCMP-a. Taj ogroman porast proizvodnje sugerira da bi Kina mogla postati globalni lider na tržištu.

Veliki razlog za porast jest to što nema trgovinskih ograničenja za "zrele čipove", odnosno, čipove koji koriste 28nm ili stariju procesnu tehnologiju. Američka vlada namjerno je izostavila ove čipove iz svojih sankcija kako bi osigurala otpor lanca opskrbe. Naime, ti se stariji čipovi intenzivno koriste u nizu važnih uređaja, kao što su automobili i osnovna elektronika kao tosteri, telefoni i medicinska oprema, a prekid opskrbnog lanca mogao bi uzrokovati globalne probleme. Također, američka vlada je utvrdila da ti čipovi ne predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti u mjeri kao noviji.

Kao rezultat toga, kineska nacionalna proizvodnja poluvodiča naslijeđenih čipova dosegla je najviši nivo svih vremena, s 36,2 milijarde jedinica proizvedenih samo u ožujku. Izvješća tvrde da je kineska proizvodnja u posljednja tri mjeseca gotovo tri puta veća od one u prvom kvartalu 2019., kada je Kina započela s provedbom plana za povratak vlastite proizvodnje čipova.

Zahvaljujući američkim sankcijama, većina novih kineskih ulaganja usredotočena je na "zrele" poluvodiče. Velika potpora cijele države također je pomogla i vjeruje se da je glavni zagovornik povećanja kineske proizvodnje.

Ovom brzinom, prema izvješćima, Kina ide prema globalnoj dominaciji. Očekuje se da će kineski proizvodni kapacitet zrelih procesa dosegnuti 39 posto globalnog tržišnog udjela do 2027. — što je porast u odnosu na 31 posto iz prošle godine.

Ovaj bi se trend mogao nastaviti i nakon 2027. ako SAD nastavi provoditi trenutne propise. U konačnici, Kina se i dalje uvelike oslanja na uvoz čipova koje mogu uvesti. Zapravo, izvješća otkrivaju da je kineski uvoz poluvodiča porastao za 12,7 posto u prvom kvartalu ove godine, tako da Kina još ne radi najbolje u nastojanju da postane samodostatna.