Kickstarter od osnutka stvorio gotovo 30 tisuća stalnih radnih mjesta

Kickstarter od osnutka stvorio gotovo 30 tisuća stalnih radnih mjesta

Od svog osnutka 2009. godine Kickstarter je promijenio mnoge živote. Nova studija Sveučilišta Pennsylvania pokazuje koliko veliku razliku su donijeli crowdfunding i, posebno, Kickstarter.

Glavne značajke podataka iz tog istraživanja govore kako je spomenuta platforma otvorila 283 tisuće privremenih poslova za kreativce, 29 tisuća i 600 stalnih radnih mjesta te iznjedrila osam tisuća i 800 kompanija, uključujući i neprofitne.

Ukupno je generirano 5,3 milijarde dolara za kreativce i njihove zajednice. Svaki dolar uložen u projekte prosječno je vratio 2,42 puta više u dodatnoj zaradi za poduzetnike koji su osmislili i putem pomoći drugih ljudi pokrenuli svoje inovativne poslove ili pak financirali projekte.

Na svakih tisuću projekata pokrenutih putem Kickstartera posao je na puno radno vrijeme dobilo 82 ljudi. Studija ističe kako je velika dobit od crowdfunding stranica, među kojima je i spomenuti Kickstarter, što daju mogućnost kreatorima i ljudima s dobrim idejama mogućnost da plate kreativne suradnike za njihov rad, što u kreativnim projektima do nedavno i nije bio prečest slučaj.

Filmaši, fotografi, glazbenici, autori, dizajneri i mnogi drugi smatraju kako su im Kickstarter projekti pomogli u karijeri. Crowdfunding platforme podržavaju rad koji donosi vidljivost nečije djelatnosti, ali i prijeko potrebna primanja što je umjetnicima i kreativcima itekako važan aspekt.

Ova studija jako dobro ilustrira koliko je crowdfunding ojačao ekonomsku sliku kreatora i inovatora te je poslužio kao važan pokretač kulturne produkcije. Više od 50 posto Kickstarter projekata je inovativno, a, osim umjetnosti i kreativnosti, uvelike pomaže i ICT industriji i kreativcima iz tog sektora.

Pebble i Oculus, kojeg je u međuvremenu kupio Facebook, najbolji su primjer velikih tehnoloških kompanija koji su koristili Kickstarter kako bi započeli svoj poslovni poduhvat. Kada pogledamo pozitivne primjere u, recimo, svijetu video igara najbolje je istaknuti nestrpljivo očekivani Shemue III koji je kroz crowdfunding platformu uspio prikupiti čak šest milijuna dolara.