Katastrofa u nastajanju: 95 posto svih bankomata i dalje radi na Windows XP

Katastrofa u nastajanju: 95 posto svih bankomata i dalje radi na Windows XP
Wikipedia

Kao što smo pisali u više navrata do sada, došlo je vrijeme za nadogradnju s Windowsa XP na neku noviju inačicu (ili možda Linux). Iako je Microsoft produžio podršku za sigurnosne proizvode za Windows XP do travnja 2015., iz tvrtke su upozorili da je efektivnost antivirusnih, odnosno antimalware rješenja na operativnim sustavima bez podrške ograničena.

Jedne od najbitnijih mašina koje očajnički trebaju nadogradnju s Windowsa XP su upravo bankomati, a prema procjenama čak 95 posto bankomata radi na ovom zastarjelom operativnom sustavu. U tom segmentu, postoje dobre, ali i loše vijesti.

Novije i naprednije generacije instaliranih bankomata bi se trebale moći nadograditi na novije verzije Windowsa putem mrežnih protokola, no stariji bankomati koji nemaju takve mogućnosti morat će se ručno jedan po jedan nadograđivati, pa će tako tehničari koji će taj posao morati odraditi ovog proljeća zasigurno imati pune ruke posla.

Što vi mislite o Windowsima XP na bankomatima, vjerujete li da će i dalje biti sigurno podizati i polagati novac sa i na vaše tekuće račune?